Lotte Roovers is net afgestudeerd aan de HBO-V in Den Bosch. Toen ze klaar was met de HAVO en een studie moest kiezen twijfelde ze tussen de HBO-V en de opleiding tot verloskundige. Lotte’s hart ligt bij kinderen en ze dacht dat ze wellicht als verloskundige voornamelijk bezig zou zijn met de moeder, de geboorte en de nazorg en dat je op een couveuseafdeling in het ziekenhuis meer met ouder én kind bezig bent. Na diverse stages tijdens de opleiding koos ze haar minor in de kind/kraam/jeugd en kwam op de couveuseafdeling terecht. En daar werd bevestigd wat ze al dacht; Lotte haar toekomst ligt op de neonatologie.
Traineeship in het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Lotte had tijdens haar studie de pech dat ze zelf ziek werd en een half jaar vertraging opliep in haar studie. Maar ze heeft nu het geluk dat ze aansluitend aan haar opleiding een traineeship van twee jaar mag volgen in het ziekenhuis waar ze ook de laatste twee jaren al haar stages heeft gedaan: Het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ze heeft zich de afgelopen maanden georiënteerd op de opleiding neonatologie. Maar Lotte kiest ervoor om eerst meer werkervaring op te doen middels het traineeship, alvorens ze met deze studie start.
Wat trekt Lotte toch zo aan op de couveuseafdeling?
Lotte: “Je bent bezig met ouder en kind. Je moet je voorstellen, vaak worden de ouders onverwacht geconfronteerd met een vroeggeboorte. Hun leven staat even helemaal op de kop. En een baby in de couveuse met alle toeters en bellen erop en eraan is best even wennen. Op zo’n afdeling ben je vooral ook heel erg bezig om ouders voorlichting te geven. Daar moet je de tijd voor nemen. Als je bij een baby in de couveuse een luier verschoont, is het bijvoorbeeld belangrijk dat niet alleen die handeling van het luier verschonen gedaan wordt, maar dat de baby ook de veiligheid voelt middels borging. Ik leg de ouders uit waarom dat zo belangrijk is. Als ouders snappen waarom iets belangrijk is of waarom iets moet gebeuren op een bepaalde manier, dan hebben ze daar begrip voor en snappen ook waarom iets nodig is.”
Dankbaarheid
Dat ouders die uitleg en voorlichting waarderen blijkt wel uit de dankbaarheid bij ontslag als ze aangeven dat het een nadeel was dat ze lang in het ziekenhuis moesten blijven na de plotselinge vroeggeboorte van hun kleine. Maar dat het een voordeel was dat ze nu met handvatten naar huis gaan.
Lotte: “We werken ook langzaam toe naar het ontslag. Als we weten dat een baby op vrijdag met ontslag mag, dan geven we ouders de gelegenheid om een paar dagen van tevoren al zelfstandig hun kindje alleen te verzorgen/ borstvoeding te geven, etc. Wij zijn dan op de achtergrond aanwezig, maar de ouders krijgen het vertrouwen dat ze het ook alleen (aan)kunnen.”
Welke kwaliteiten heb je nodig?
Lotte: “Je moet veel geduld hebben. Een luier verschonen is bij een baby gewoonlijk een minuutje werk. Als een baby volgens de NIDCAP methode verzorgd wordt, ben je zo’n tien minuten bezig om een luier te verwisselen. Dat moet je niet gehaast willen doen. Deze baby’tjes van 30 weken zouden normaal gesproken nog 10 weken de veiligheid van de baarmoeder ervaren. Deze veiligheid bootsen wij na met de NIDCAP methode*. De baby’s liggen in een snuggle in de couveuse met een pittenzakje boven het hoofdje. Dit geeft een beschermd gevoel. Tijdens het luier verschonen probeer je ook die veiligheid te geven. Dan haal je niet snel alles even weg. Je neemt ook de tijd als je zo’n kleintje in bad doet. Eerst voorzichtig de billetjes in het water, dan kunnen de baby’tjes rustig ‘landen’ en bijvoorbeeld een hydrofiele luier over hun borst/buik in bad wat een beschermend gevoel geeft. Je moet de tijd nemen om ouders alles uit te leggen en als het moet, leg je het nog een keertje uit. Ook hier moet je geduld hebben.
Een andere kwaliteit is dat je er als verpleegkundige wel tegen moet kunnen dat een klein mensje ligt te vechten voor zijn leven. Het is altijd triest als iemand ziek is of knokt voor zijn leven. Maar toch is dat weer anders als je dat als verpleegkundige ziet bij een 75-jarige dan een pas (te vroeg) geboren baby die heel zijn leven nog voor zich heeft. Daarbij komt dat je de baby en ook de kersverse ouders gunt dat ze kunnen genieten en even lekker op die roze wolk kunnen zitten.”
* NIDCAP is een methodiek voor het borgen. De baby’s liggen in een snuggle in de couveuse met een pittenzak boven het hoofdje. Dit om het gevoel van de baarmoeder na te bootsen.