Covid-19 zette de hele wereld op zijn kop. Van het zorgstelsel wordt veel gevraagd en dus automatisch ook van de medewerkers in deze sector. “Het werk is stressvoller, omdat je extra voorzichtig moet zijn om het virus niet mee naar binnen te nemen”, licht helpende Marloes toe.
Door de komst van corona wordt een al eerder benoemd probleem steeds beter zichtbaar: de bezetting in de zorg. Zorgverleners vallen vaker uit omdat ze ziek zijn of in quarantaine moeten. Naast de problematische bezetting is de werkwijze ook veranderd. “Je moet bij iedere kamer nieuwe handschoenen aan. Als je zweethanden hebt, gaat dat nog lastiger. Alles kost meer tijd nu”, vertelt Marloes.
Alles kost meer tijd
Toch blijft het tekort aan personeel in deze periode het grootste probleem. Verzorgingstehuizen kunnen moeilijk zeggen: ‘Vandaag kunt u geen zorg krijgen, want er is geen personeel’. Gelukkig zijn er uitzendbureaus. Marloes legt uit: “Het invallende personeel zorgt voor opvulling, maar omdat je alles opnieuw uit moet leggen kost ook dat weer extra tijd. Het komt ook vaak voor dat we dubbele diensten moeten draaien.”
De zorgbehoevenden hebben ook niet altijd begrip voor de situatie. “Ze maken niet allemaal mee wat er in buitenwereld gebeurt. Terwijl andere juist dankbaar zijn dat je een praatje met ze komt maken, omdat ze minder bezoek ontvangen dan voor Covid-19.”
Aanbevelingen voor de tweede golf
Voordat de tweede coronagolf uitbrak heeft de rijksoverheid een rapport opgesteld met aanbevelingen om de zorg veilig en met kwaliteit te kunnen blijven aanbieden. Een van de aandachtspunten was om transparant te blijven communiceren met de cliënten en hun familieleden, om onnodige onrust te voorkomen. De kwaliteit van leven is voor de kwetsbare groep essentieel.
De bedoeling is om tijdens de tweede golf de dagbesteding voort te zetten, om zo de eenzaamheid te beperken. Het moet op een andere manier, maar het is wel mogelijk. Verder geeft de rijksoverheid de aanbeveling dat zorgorganisaties hun medewerkers moeten ondersteunen, bijvoorbeeld door het aanbieden van gesprekken met een psychisch hulpverlener. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel zorgverleners bang zijn om het virus mee te nemen naar het werk.
Geen verbetering
Inmiddels zitten we ver in de tweede golf en zijn we zelfs alweer over de piek heen. Toch zijn de corona-gerelateerde uitdagingen in al die maanden nog niet veranderd. “Als een cliënt in quarantaine zit moet alle verzorging op de kamer gebeuren. Aan het personeel wordt gevraagd om zich dan extra te beschermen, naast mondkapjes is het verplicht om ook een schort te dragen voordat je de kamer van de coronapatiënt betreedt.” De isolatie is ook heel zwaar voor de patiënt, omdat alle gemeenschappelijke momenten dan wegvallen. “Ik heb op zo’n moment echt te doen met diegene,” zucht Marloes.
“De eenzaamheid onder de mensen, zeker in de eerste golf, was enorm zichtbaar en dat heeft mij persoonlijk het meest geraakt. Door corona konden we ook minder aandacht aan de eenzaamheid besteden. Het een maakt het ander eigenlijk erger. Alles kost nu natuurlijk veel meer tijd, waardoor wij geen pauze meer overhouden en dat valt zwaar bij collega’s. Je moet even snel een boterham naar binnen proppen, je sap opdrinken en weer door. Ik zie mijn collega’s breken. Het werk is zwaar, maar iemand moet het doen.”
In dit artikel heeft de geïnterviewde verpleegster een schuilnaam. Zij heeft geheimhoudingsplicht over wat zich afspeelt in het verzorgingstehuis.