Om jezelf te kunnen waarderen, is het belangrijk als je je eigen kwaliteiten ziet. Soms valt dat niet mee, want het is immers heel gewoon dat jij goed voor je omgeving zorgt, toch? Het is toch logisch dat je de verantwoordelijkheid voor de patiënten of je kinderen dag in, dag uit op je neemt? Het is toch vanzelfsprekend dat je er altijd bent als je collega een luisterend oor nodig heeft? Nee, dat is niet ‘gewoon’! Dit is gedrag dat jou uniek en jouw talenten zichtbaar maakt. Dit is waar anderen jou om waarderen. Bagatelliseer je kwaliteiten dus niet, maar vergroot die kwaliteiten eens uit! Luister ook eens goed naar waar anderen jou om waarderen. Wanneer een ander jou een compliment geeft, luister er dan goed naar bedank de ander voor het compliment!
Elk mens en elke organisatie heeft unieke kwaliteiten. Voorbeelden hiervan zijn creativiteit, resultaatgerichtheid, inlevingsvermogen, daadkracht, samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel, saamhorigheid of behulpzaamheid. Als je je bewust bent van jouw kwaliteiten of die van je teamleden, kun je ze verder ontwikkelen en effectief inzetten.
Mensen gaan vaak uit van hun tekortkomingen. Gedrag wat ze van zichzelf of van hun leidinggevende moeten verbeteren. Nu heeft iedereen punten die ontwikkeld kunnen worden. Als de balans echter doorslaat door alleen maar te focussen op zwakke punten, dan dat gaat ten koste van het zelfvertrouwen. Mensen zijn zich niet langer bewust van hun kracht of die van het team waar ze onderdeel van uitmaken. Met als gevolg dat ze alleen nog maar praten over tekortkomingen en zich vaak ontevreden en machteloos voelen in hun werk.
Het is daarom belangrijk om je eigen kwaliteiten te kennen! Als je weet wat jou uniek maakt en je zet die kwaliteiten bewust in, dan haal je continu het beste uit jezelf en uit je werk. Je zult positiever denken over jezelf en over anderen. Je ziet niet alleen je eigen kwaliteiten, maar staat ook meer open voor die van je collega’s en van je team als geheel. Je zult merken dat je je werk effectiever en met meer plezier doet en dat je gemakkelijker andere mensen benadert.
Tips
Hoe kun je ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn en deze bewust inzetten? Drie eenvoudige stappen voor meer zelfkennis en persoonlijke groei:
Stap 1: Ontdekken van jouw kwaliteiten
Stel je zelf bijvoorbeeld eens de volgende vragen:
Denk aan momenten in je leven (werk en privé) waaraan je met voldoening terugkeek, waarin je helemaal in je element was en in balans? Wat deed je goed?
Om welke eigenschappen waardeert je omgeving je? Je partner, leidinggevende, collega’s?
Welke informele rol speel je in je werk, je familie, je gezin? Wat laat je zien van jezelf?
Maak een lijstje met minstens acht van jouw kwaliteiten.
Stap 2: Maak bewust gebruik van je kwaliteiten
Als je naar je lijst met kwaliteiten kijkt, wat valt je op? Welke kwaliteiten vind je belangrijk en wil je bewust in gaan zetten in je werk en je privéleven?
Ervaar in de praktijk wat je goed doet en je zult merken dat als je gebruik maakt van je sterke punten, deze je gemakkelijker af gaan dan je verbeterpunten.
Je bent bijvoorbeeld oplossingsgericht en behulpzaam en je wilt deze eigenschappen bewust gaan inzetten. Je kunt deze kwaliteiten inzetten om met je collega’s mee te denken voor een out of the box oplossing als zij tegen een probleem in hun werk aanlopen. Dat bevordert bovendien de samenwerking op de afdeling en collega’s zullen je erom waarderen. Als je dit prettig vindt om te doen, dan levert dit je bovendien veel voldoening en zelfvertrouwen op.
Stap 3: Welke kwaliteiten wil je verder ontwikkelen?
Uit onderzoek blijkt dat kwaliteiten vaak aangeboren eigenschappen zijn. Om hiervan optimaal te profiteren, is het belangrijk deze verder te ontwikkelen. Het op de goede manier inzetten van je kwaliteiten helpt je je werk effectiever te doen, het inspireert je en motiveert je. Je zult op een meer ontspannen manier resultaten behalen in je werk.
Door te ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn, vergroot je het inzicht in jezelf. Dit kun je bovendien doen voor het team of de organisatie waar je deel van uitmaakt. Ook dat kan heel verhelderend zijn. Ik ben benieuwd wat het jou oplevert.