Sinds 2009 moeten verpleegkundigen iedere 5 jaar opnieuw aantonen te voldoen aan de eisen om als erkend verpleegkundige te mogen werken. Dit is geregeld vanuit de wet BIG. Als je niet (meer) bent geregistreerd, dan ben je ook niet bevoegd en mag je niet langer je beroepstitel voeren. Als je wel bent geregistreerd, ben je als verpleegkundige opgenomen in het BIG-register. Werkgevers en patiënten kunnen je daarin ook opzoeken, omdat het een openbaar register betreft.
Waar werkgevers dit ook regelmatig doen, weten patiënten dit register moeilijk te gebruiken. Het ìs voor hen ook lastig, want je moet van de zorgverlener alle initialen of de geboortedatum kennen om zeker te weten dat je de juiste persoon gevonden hebt. Daarom werd recent door het ministerie van VWS een maatregel afgekondigd die alle BIG-geregistreerde professionals, dus ook verpleegkundigen, verplichtte om hun BIG-nummer actiever aan patiënten te communiceren.
Deze maatregel werd na boze reacties uit de zorgwereld snel weer ingetrokken. Vooral zorgen over privacy en nòg meer administratie werden opgevoerd. Het is de vraag of en in welke vorm deze maatregel weer terug op tafel gaat komen. Dit laat onverlet dat je als verpleegkundige nú al vindbaar bent voor iedereen die in het BIG-register zoekt.
En precies daar ligt mijn bezwaar. Het probleem is namelijk, dat patiënten de getoonde informatie niet kunnen beoordelen. Het gevaar ligt zelfs op de loer dat bij verkeerde interpretatie verpleegkundigen door het slijk gehaald worden. Stel je eens voor dat je bij het instappen van een vliegtuig wordt uitgelegd dat je de bevoegdheid van de piloot zelf moet beoordelen. Je wordt doorverwezen naar een online register waar je weliswaar vaag vakjargon leest, maar geen antwoord op de “hamvraag”: is deze piloot bevoegd?
Het lijkt absurd, maar dat is hoe het nu gaat in het BIG-register. Voorbeeld: een patiënt vindt in het BIG-register een professional met een ‘berisping’. Deze professional is volledig bevoegd maar de patiënt kan dit heel anders interpreteren. In dit tijdsgewricht ligt naming & shaming via social media op de loer. Er zijn honderden “berispte” professionals en veel zorgverleners stellen zich niet de vraag òf maar wannéér ze een dergelijke maatregel oplopen.
In mijn ogen kan de patiënt op een eenvoudige manier veel gemakkelijker de juiste informatie vinden terwijl je als zorgprofessional beschermd wordt. Daarom hebben wij een gratis initiatief ontwikkeld, te vinden via www.zorgbevoegd.nl. Je geeft eenvoudig beroep en eventueel specialisatie aan en krijgt gratis een QR-code. Wanneer iemand jouw QR-code scant, ziet deze in één oogopslag of je bevoegd bent voor het geclaimde beroep en specialisatie. Live gecontroleerd in het BIG-register – maar zonder risico op verkeerde interpretatie. Je kunt je QR-code eenvoudig delen.
Ik nodig alle BIG-verpleegkundigen uit om eenvoudig hun eigen gratis QR-code aan te maken en te delen. Zo zijn patiënten beter geïnformeerd en ben je als verpleegkundige beter beschermd.
David Uhlenbroich, initiatiefnemer ZorgBevoegd
david@zorgbevoegd.nl
Photo by Caleb Woods on Unsplash