In de afgelopen jaren heb ik een passie voor reizen ontwikkeld waarbij ik tot nu toe het werken in de zorg in Nederland heb gecombineerd met reizen. Hoe gaaf zou het zijn om uiteindelijk deze twee dingen samen te kunnen voegen door in het buitenland te zijn én gelijktijdig te kunnen werken als verpleegkundige? Sinds enkele jaren is dit een grote droom, waar een hoop bij komt kijken.
Om niet gelijk in het diepe te springen, is het belangrijk om eerst concreet te maken wáár je wilt werken en voor hoe lang. Dat dit de belangrijkste stap is, werd voor mij snel duidelijk nadat er geen vooruitgang zat in mijn zoektocht. Wanneer je doel concreet is is er een duidelijke focus en zijn de vervolgstappen makkelijker. Zo gelden er bijvoorbeeld andere regels voor het werken als verpleegkundige binnen Europa, dan in Australië, Azië of op Aruba.
Ook de tijdsduur dat je in het buitenland wil gaan werken maakt een verschil. Voor kortere periodes is een werkvergunning niet altijd noodzakelijk, maar bij enkele maanden tot een jaar kan dit wel een vereiste zijn. Het kan voorkomen dat werkgevers liever investeren in werknemers die voor een langere tijd bij ze aansluiten dan werknemers die maar voor een korte periode komen.
Detacheren naar het buitenland
Wanneer je op zoek bent naar een baan binnen Europa of het Caribisch gebied, dan bestaan er verschillende detacheringsbureaus die kunnen bemiddelen bij het vinden van een passende baan. Deze bureaus zijn over het algemeen gevestigd in Nederland waardoor het contact makkelijk én persoonlijker verloopt. Zij zijn op de hoogte van de regelgeving rondom het werken in het buitenland en hebben contacten met de juiste zorginstellingen.
Het aanmelden bij zo’n detacheringsbureau is helemaal niet moeilijk. Je benadert het bureau telefonisch of per e-mail en stuurt je CV. Zij plannen een afspraak met je in om de wensen en mogelijkheden ten aanzien van je detachering te bespreken. Vervolgens zullen zij voor je op zoek gaan naar een passende vacature en kan alles in gang gezet worden. Houd er wel rekening mee dat het tijd kan kosten voordat je detachering daadwerkelijk kan beginnen omdat het vaak gepaard gaat met veel papierwerk.
Aan het werk gaan zonder detacheringsbureau
Het is ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een passende baan binnen de zorgsector in het buitenland, al kan deze weg wel moeilijker zijn dan via een detacheringsbureau. Waar het detacheringsbureau de contacten met zorginstellingen al heeft gelegd en op de hoogte is van de regelgeving, is het nu aan jezelf om deze zaken uit te gaan zoeken. Ik adviseer je dan ook om je goed te verdiepen hierin vóórdat je contact opneemt met een zorginstelling in het buitenland voor eventuele vacatures.
Uit eigen ervaring weet ik dat face to face contact of telefonisch contact beter werkt dan zorginstellingen benaderen per mail. Zij krijgen direct een eerste indruk van jou als persoon en je hebt direct respons vanuit de zorginstelling. Het kan voorkomen dat je toekomstige werkgever je wil helpen bij het regelen van een werkvisum of zelfs een woning. Dit is afhankelijk van de zorginstelling die je benadert.
Een baan in het buitenland. En nu?
Eerder vertelde ik je al dat het vinden van een passende baan in het buitenland tijd kost. Maar zodra je die hebt gevonden, ben je nog niet meteen aan het werk. Ook dan zijn er nog veel dingen die je moet regelen en waar je rekening mee moet houden. Ik zet de belangrijkste even op een rijtje.
Het regelen van een werkvisum kan maanden tijd in beslag nemen en hoge kosten met zich meebrengen, met name in Australië en Nieuw-Zeeland. In vele landen is je Nederlandse diploma als verpleegkundige niet geldig, waardoor je een passend certificaat zult moeten behalen dat geldig is binnen dit land. Voor Australië betekent het bijvoorbeeld een AHPRA-certificaat. Dit kan gepaard gaan met hoge kosten. Indien je voor een kortere periode aan het werk wil gaan, is dit je investering niet altijd waard.
Leer de taal en leg contacten
Het is belangrijk om te weten welke taal er wordt gesproken in het land waar je wil gaan werken. In het Caribisch gebied spreken en verstaan mensen over het algemeen Nederlands, in de meeste landen is dit niet zo. Voor je kunt gaan werken als verpleegkundige raad ik je dan ook aan om te investeren in de taal van het land waar je heen wil gaan. Dit vergroot niet alleen je kansen op de arbeidsmarkt, het zorgt er ook voor dat je beter met je collega’s en patiënten kunt communiceren. Het kan zelfs een vereiste zijn voordat je er kunt werken.
Zeker wanneer je zelf een baan in het buitenland wil regelen, kan het je erg helpen om de ervaringen van je voorgangers te gebruiken tijdens je zoektocht. Zij hebben dit proces al eens doorlopen en weten precies waar je aan moet voldoen voordat je aan het werk kunt gaan. Dit kan je een hoop kostbare tijd en energie besparen tijdens je zoektocht. De afgelopen jaren heb ik me zelf bezig gehouden met het zoeken van een passende baan in de zorgsector in het buitenland, met vele frustraties en teleurstellingen tot gevolg. Na lange tijd merkte ik dat ik geen duidelijke focus had en dus ook niet vooruit kwam tijdens mijn zoektocht.
Ook zoeken naar functies buiten de zorg
Nadat ik in meerdere landen ziekenhuizen per mail heb benaderd met mijn motivatie en CV, ben ik onlangs face to face gaan solliciteren in Thailand. Ik werd direct uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ondanks dat de regelgeving stelt dat iedere verpleegkundige in Thailand een examen af dient te leggen in het Thais, is het ziekenhuis toch bereid om in gesprek te gaan om een passende oplossing te vinden.
Ik ben erachter gekomen dat mijn passie voor reizen de motivatie was om te gaan solliciteren in het buitenland. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat het werken als verpleegkundige in het buitenland vrij lastig kan zijn door de wet- en regelgeving. Ik heb daarom zelf mijn focus verlegd naar andere functies. Ik ben niet meer alleen op zoek naar werkplekken als verpleegkundige, maar zoek nu ook binnen de toeristische sector. Onlangs heb ik met succes een baan als reisleider weten te vinden waarbij ik mijn vaardigheden als verpleegkundige goed kan gebruiken.