Ik zal er niet over liegen. Als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het wel conflicten. Zowel thuis als op het werk. Maar wanneer je intensief met mensen werkt, zoals wij verpleegkundigen, is hier natuurlijk haast niet aan te ontkomen. Persoonlijk vind ik het meest lastige aan omgaan met agressie nog wel het reguleren van mijn eigen gevoel.
Een conflict roept bij mij doorgaans, en ongetwijfeld ook bij jou, gevoelens van angst en onrecht op. Het makkelijkste is dan ook: het gedrag negeren, verstijven, weglopen of in discussie gaan. Je raadt het al: laat dit nou net niet de manier zijn om hier mee om te gaan.
Wat tolereer je wel en wat niet?
Hoewel het krijgen van een trap vrij duidelijk onder agressie valt, is het niet altijd even makkelijk om te bepalen of iets grensoverschrijdend is of niet. Zoals met passief agressieve agressie het geval is. Wat voor de een als dreigend kan voelen, hoeft dat voor de ander totaal geen probleem te zijn.
Om een voorbeeld te noemen: de handtastelijke patiënt die een opmerking maakt over je uiterlijk of je per ongeluk expres aanraakt. Of een gefrustreerd familielid dat je een slechte verpleegkundige noemt uit onmacht. Het is dan al snel makkelijk om dit gedrag voor jezelf goed te praten, je schouders op te halen en over te gaan op de orde van de dag.
Pas op voor verschuivende grenzen
Daarnaast ligt het gevaar van opschuivende grenzen op de loer. Met name als je regelmatig met agressie te maken krijgt op de werkvloer, kunnen je grenzen verschuiven en afgedaan worden als: het hoort erbij. Maar als je er logisch over nadenkt dan klopt dat natuurlijk niet helemaal.
De oplossing? Blijf dit soort dingen met je collega’s bespreken. Wat voor gevoel roept een bepaalde situatie bij je op en klopt dit gevoel? Hoe ging je ermee om? Wat kan de volgende keer beter. Herkennen je collega’s dit gevoel?
En nog een andere belangrijke wake-up call vind ik: nieuwe collega’s en stagiaires. Wuif een situatie die voor je nieuwe collega of stagiaire als ongewoon voelt dus nooit weg met: ‘’zo gaat dat hier.’’ Maar ga in gesprek, waarom vond hij of zij dit? Wat maakt dat het voor jou niet dreigend voelde? Moet hier iets mee gebeuren? Omarm die nieuwe collega of stagiaire dus. Zij zorgen ervoor dat je scherp blijft.
Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ?
DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als ZZPer of in vast dienstverband.