In de psychiatrie worden steeds meer patiënten opgenomen met een complexe problematiek. Het lijkt wel of de zorg steeds zwaarder wordt. Als verpleegkundige en behandelaar op de afdeling wordt er veel van je gevraagd.
Op de gesloten afdeling zijn er vaak incidenten waarbij agressie een grote rol speelt. Dit vergt veel van het incasseringsvermogen en personeel heeft vaak het gevoel dat het bij het werk hoort. Er worden agressietrainingen gegeven en evaluatiebesprekingen gehouden.
Het is daarom met name in de psychiatrie belangrijk om fit te blijven. De kans op een burn out is groot en het ligt zo op de loer. De eerste tekenen zijn concentratieproblemen, vermoeidheid, onrustig slapen met veelvuldig wakker worden, piekeren. Je wordt emotioneel, kan steeds minder hebben. De omgeving merkt dat je prikkelbaar wordt. Je wordt sneller boos. Op een gegeven moment ben je gewoon op. Dan lukt het niet meer. Hoe hou je nog plezier in je werk als het steeds zwaarder wordt en complexer?
Het is belangrijk om het werk weer los te kunnen laten, te kunnen ontspannen door bijvoorbeeld te sporten. Leuke dingen te doen met de kinderen en je partner. Om niet alles op je te willen nemen, maar ook hulp in te roepen van je collega’s als het allemaal te zwaar wordt. Grenzen aangeven is een grote kunst. Voor jezelf toegeven dat alles teveel is en niet maar door te gaan totdat je erbij neervalt. Of de omgeving met je meeleeft of niet. Dit is de grens en daarmee uit!
Dan is het aan de manager om te kijken hoe het komt dat er veel mensen ziek zijn en uitvallen. Hoe kan je elkaar ondersteunen en zorgen dat de verpleegkundige zich niet alleen voelt staan, zich soms verplicht voelt om het team niet af te vallen en maar doorgaat? Intervisie wordt heel belangrijk, evaluaties, dingen met elkaar delen en elkaar steunen.
Casuïstiekbesprekingen, het delen van de last van de zorg van complexe patiënten. Het gevoel van veiligheid wordt belangrijk. Veiligheid in een team, steun die kan worden geboden door de GGZ organisatie. De steun van het management, een management die meedenkt bij bijv personeelstekort en uitval van verpleegkundigen door ziekte.
Als psychiater ben ik enthousiast en heb ik de neiging om anderen daarin mee te slepen. Ik trek veel verantwoordelijkheid naar me toe. Op een gegeven moment wordt het ook teveel en daardoor heb ik nu geleerd om mijn grenzen beter aan te geven. Voor mij is het de kunst om niet in de valkuil te stappen om teveel dingen te doen, zodat anderen zich niet meer verantwoordelijk voelen. Ontspanning en andere dingen naast het werk doen is ook belangrijk. Dan zorgt voor een goede balans.
Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ?
DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als ZZPer of in vast dienstverband.