Sinds een tijdje werkt verpleegkundige Nicole in een bijzondere tak van de ggz, namelijk het IHT-team. IHT staat voor Intensive Home Treatment, en samen met een psychiater, een ANIOS, verpleegkundig specialisten en collega-verpleegkundigen zorgt dit team voor mensen die in een psychische crisis verkeren. Nicole vertelt wat het IHT-team precies doet.
Wanneer iemand in ernstige psychische nood verkeerd en nog geen zorgkader heeft, wordt er vaak als eerst een beroep gedaan op de crisisdienst. De crisisdienst maakt dan een inschatting van de situatie en beoordeelt vervolgens welke zorg er nodig is. Soms wordt er dan gekozen voor het IHT als opname voorkomende interventie. Het kan ook zijn dat een gebiedsteam of het FACT een beroep op ons doet om een cliënt tijdelijk te ondersteunen en zo een opname af te wenden.
Ook het omgekeerde komt voor, namelijk dat iemand toch opgenomen moet worden en het IHT erbij wordt gevraagd om als opname verkortende interventie te fungeren. Of om de overgang naar huis weer te begeleiden.
Het IHT is altijd bereikbaar
Wat het IHT-team onderscheidt van de overige specialistische ggz-behandelingen, is dat wij zeven dagen per week werken en op elk uur van de dag bereikbaar zijn. Als verpleegkundige betekent dit dat je een vroege of een late dienst hebt vanaf half negen tot tien uur ‘s avonds. De nacht wordt waargenomen door de crisisdienst, waarbij onze cliënten wel weten dat ze via die weg ook ‘s nachts iemand kunnen bereiken, die vervolgens in hun dossier kan om te weten wat er speelt.
Indien nodig kunnen we meerdere keren per dag bij iemand op huisbezoek komen. Daarnaast bieden we ook een acute deeltijdbehandeling aan. Dit betreft twee dagen in de week waarbij cliënten naar onze vestiging komen om verschillende therapieën te volgen, zoals PMT, creatieve therapie en ergotherapie. Er worden ook verschillende crisismodules aangeboden om mensen meer vaardigheden aan te leren hoe te handelen wanneer zij zich in crisis bevinden. Hierbij gaat de aandacht altijd uit naar het opstellen van een crisissignaleringsplan.
Verschillende ziektebeelden
De mensen die bij ons in zorg zijn, hebben uiteenlopende ziektebeelden. Sommige zijn al jaren in behandeling binnen de ggz en bevinden zich niet voor de eerste keer in een crisis. Denk dan bijvoorbeeld aan recidiverende depressies, psychotische stoornissen, katatonie of mensen met persoonlijkheidsproblematiek.
Echter is er ook een doelgroep waar ik gedurende mijn bijna tien jaar in de psychiatrie nog niet veel mee gewerkt heb. Dit zijn jonge moeders die na hun bevalling te kampen hebben met een postpartum depressie of psychose. Deze vrouwen hebben vaak geen psychiatrische voorgeschiedenis en zijn dan ook erg geschrokken wanneer ze zich na de bevalling ineens in zo’n nare situatie bevinden. Ons doel is altijd om mensen zo snel mogelijk te stabiliseren, met behulp van medicatie en dagelijkse huisbezoeken.
Het IHT-team is maar kort betrokken, maximaal zes weken. Als onze cliënten voldoende gestabiliseerd zijn, wordt er door ons gekeken welke vervolgzorg er nodig is. Soms worden mensen terugverwezen naar de huisarts of POH, maar geregeld vragen we ook specialistische vervolgzorg aan. We kijken altijd naar de wensen van onze cliënten en wat wij zelf als best passend ervaren. Tot dusver zie ik het merendeel van onze cliënten enorm opknappen in de zes weken dat wij betrokken zijn. Het is fijn om in een korte tijd zo’n verschil in het leven van mensen te kunnen maken, waarbij de cliënten en hun naasten ons altijd enorm dankbaar zijn voor de geboden zorg.