Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en ons wijkzorgteam krijgt een nieuwe stagiaire. Persoonlijk kijk ik altijd uit naar de komst van nieuwe stagiaires. Ze brengen een frisse blik met zich mee en ik leer altijd weer van ze.
Kan jij je nog herinneren hoe je je voelde op die eerste stagedag? Of de avond van tevoren? Zelf herinner ik me mijn eerste stagedagen nog goed, omdat ik altijd flink zenuwachtig was vooraf. Zal ik het naar mijn zin krijgen, is mijn stagebegeleider wel aardig en hoe zullen de rest van de teamleden zijn? Allemaal dingen die door mijn hoofd spookten. Van stagiaires uit ons team hoor ik dit ook terug: aan het begin van hun stage voelen ze zich vaak gespannen. En juist daarom vind ik dat we ons best moeten doen om de stagiaires zich welkom te laten voelen in het team.
Zenuwachtig als ik zelf altijd was voor een nieuwe stage, merkte ik al gauw dat mijn zenuwen verminderden als ik enthousiast werd ontvangen op een nieuwe stageplek en als er tijd werd genomen om mij wegwijs te maken. Gelukkig heb ik de mazzel gehad dat ik op leuke stageplekken terecht ben gekomen, maar helaas hoor ik ook verhalen om mij heen dat stages soms worden ervaren als verschrikkelijk. Sommigen worden in het diepe gegooid. De stagiaires worden dan volledig aan hun lot overgelaten en moeten zelf alles uitzoeken. Waarschijnlijk deels te wijten aan de werkdruk en personeelstekorten, maar ook ons team kampt daarmee en toch bezuinigen wij bewust niet op stagebegeleiding. Het zou namelijk zonde zijn als de stagiaire stopt met de stage en mede door deze ervaring stopt met de opleiding.
Uit ervaring met stagiaires in ons wijkzorgteam blijkt dat het investeren in tijd, aandacht, kennis delen en opbouwende feedback geven, ervoor zorgt dat de stagiaires zich durven te ontplooien en te ontwikkelen. Ze mogen fouten maken en leren hiervan. En geheel toevallig, of toch niet, zijn er de afgelopen twee jaar wel vier stagiaires blijven werken in ons team. En één daarvan ben ik! Deels kan ik dus zeker uit ervaring spreken dat het investeren in stagiaires zijn vruchten afwerpt. Bovendien is de begeleiding van iedere unieke stagiaire een uitdaging. Je dient je begeleidingsstijl aan te passen en je moet ook echt rekening houden met je eigen leerstijl en valkuilen. Ontzettend leerzaam dus!
Kortom, steek tijd en aandacht in de begeleiding van stagiaires, want wie weet blijven ze in je team werken. En, zeg nu zelf, wat is er leuker dan je kennis uit het vakgebied delen met jonge collega’s?