De coronacrisis heeft veel van ons gevraagd en doet dat nog steeds. Een einde lijkt gelukkig in zicht, maar hoe lang dit nog zal duren weten we natuurlijk niet precies. Straks hebben we misschien wel weer voldoende bedden ter beschikking, maar geen zorgmedewerkers. Er moet daarom echt goede ondersteuning komen voor mentale klachten.
Mensen in de gezondheidszorg hebben het vaakst last van psychische problemen. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer aandacht is voor de mentale gezondheid van het zorgpersoneel. Voor de coronacrisis was de werkdruk al hoog, maar de pandemie heeft hier nog een flinke schep bovenop gedaan.
Dit is dan ook hét moment om door te pakken en mentale gezondheid en preventie van mentale klachten bij zorgmedewerkers waar te maken. Hierin zijn een aantal factoren belangrijk.
Praat er samen over
Zorg als organisatie en leidinggevende dat er verschillende manieren zijn om open en veilig te praten over mentale gezondheid en de klachten die zorgmedewerkers ervaren. Stimuleer dat! Bijvoorbeeld door een gezamenlijk dagopening of –sluiting in te voeren. Door samen te reflecteren kun je bovendien alleen maar leren.
Een andere mogelijkheid om de drempel voor het zoeken van hulp te verlagen, is om een spreekuur bij de bedrijfsarts wat meer toegankelijk te maken. Juist door ruimte te bieden om te praten (en vooral: gehoord te worden), neemt de kans op uitval af.
Veilige omgeving
Zorg ervoor dat een open en veilig werkklimaat hoog op de agenda komt in jouw team. Neem dit agendapunt bijvoorbeeld mee naar een volgende teamvergadering en kijk naar de mogelijkheden en kansen om dit te bereiken. Wat gaat er nu al goed? Wat kan beter? Wat hebben jullie precies nodig om de sfeer op de werkvloer veiliger en vertrouwder te maken? Brainstorm hier samen over en kom zo tot een passende vervolgstap.
De eerder genoemde gezamenlijke dagstart of –sluiting kan ook hier weer bijdragen. Door wat vaker de tijd te nemen om naar elkaar te luisteren en de ruimte te bieden om gevoelens te delen, voelen werknemers zich automatisch veiliger bij elkaar. Door elkaars ervaringen te horen weet je dat je er niet alleen voor staat.
Maak een ommetje met elkaar
Beweging heeft naast de fysieke voordelen ook veel positieve effecten op de mentale gezondheid. Zo kan wandelen je afleiding bieden van negatieve gedachten, je zelfwaardering en zelfvertrouwen vergroten. Er zijn ook verschillende studies die bewijzen dat bewegen zelfs voorkomt dat je psychische klachten ontwikkelt, zoals stress of depressies.
Kies er daarom eens voor om tijdens de pauze of op een rustig moment met jouw collega’s en/of cliënten een frisse neus te halen door een ommetje te maken. Een wandeling van 20 minuten kan het verschil al maken!