Sporten is reuze gezond. Je wordt er uiteraard fit van, maar daarnaast merk je door te sporten andere positieve veranderingen.
Een fit lichaam verbruikt meer calorieën dan een lichaam die niet in vorm is. Vetweefsel wordt minder en je spierweefsel juist groter. Hoe meer spierweefsel, hoe sneller je stofwisseling wordt. Een snelle stofwisseling zorgt er vervolgens weer voor dat je op gewicht blijft.
Als je vaak sport, kun je meer eten
Sporten verbrandt veel calorieën. Hierdoor kan jij op een gehele dag een hogere calorie intake nemen als je gesport hebt. Normaal gesproken krijg je voldoende voedingsstoffen binnen om goed te kunnen bewegen en sporten. Zeker op recreatief niveau. Het is dan niet nodig extra te eten. En zeker als je wilt afvallen, is het zonde als je de calorieën die je verbrand hebt, weer binnen krijgt door meer te gaan eten of drinken.
Alleen echt intensieve, fanatieke sporters en (top)atleten, die minstens 3 keer per week 1 tot 2 uur of meer trainen, moeten meer eten omdat ze veel energie gebruiken. Zeker duursporters op hoog niveau hebben een extreem hoog energieverbruik. Om hun energie in balans te houden, en dus goed te kunnen presteren en op gewicht te blijven, zullen zij meer moeten eten om het extra energieverbruik te compenseren. Bijvoorbeeld met extra brood, pasta, zuivel of een extra maaltijd.
Je lichaam blijft soepel
Tijdens het sporten gebruik je bepaalde gewrichten en spieren die je in dagelijkse bewegingen minder vaak gebruikt. Door te sporten voorkom je daardoor problemen met gewrichten en spieren. Er zijn verschillende sporten waarbij je je spieren traint zonder je gewrichten al te zwaar te belasten. Bijvoorbeeld zwemmen is bij uitstek geschikt om de pijn die wordt veroorzaakt door een vorm van artritis te verminderen. Stap in het water, laat je achterover zakken en je merkt dat je maar weinig hoeft te doen om te blijven drijven. Het water duwt je lichaam omhoog en biedt overal ondersteuning. Door rustig te bewegen is de belasting op de gewrichten minimaal. Je spieren doen het werk en worden snel sterker als je het zwembad een paar keer per week opzoekt.
Je slaapt beter
Je nachtrust verbetert wanneer je overdag fysiek bent geweest. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je sneller inslaapt, en het zorgt voor een diepere slaap, waardoor de kwaliteit van het slapen stijgt. En slapen is overigens misschien wel het belangrijkste medicijn om te herstellen van mogelijke burn-outklachten. Om dezelfde reden dat bewegen zorgt voor sneller inslapen, zorgt sport en bewegen ook voor een diepere slaap. Door de inspanning overdag komt ons lichaam ‘s nachts beter tot rust. Hoe dieper je slaap is, hoe beter het herstel; niet alleen van je lichaam, maar ook van je geest. Wanneer je ‘s nachts dieper slaapt, kun je ook makkelijker met minder slaap toe.
Je verliest stresshormonen
Als je last hebt van een constant stressgevoel, kan sporten ervoor zorgen dat je meer rust vindt. Door te sporten verlies je namelijk stresshormonen. Na bijvoorbeeld een uurtje sporten, voel je je meer ontspannen.
Je bent even ‘los’ van het dagelijkse leven.
Sporten is voor veel mensen een moment om een dag te verwerken en weer tot rust te keren. Ze gaan helemaal op in het sporten om vervolgens daarna met een opgeruimd gevoel weer de dag op te pakken.