Jo-Vienna Groei in je Werk aan de slag als verpleegkundige

Als beginnend zzp’er komt er een hoop op je af. Het bedenken van je bedrijfsplan, je uurtarief bepalen, opdrachten vinden en je boekhouding regelen zijn maar een paar dingen die je nu aan moet pakken. Voor jezelf werken is vooral ontzettend leuk, maar soms kan je ook wel wat hulp gebruiken. Jo-Vienna Heije kwam als ondernemer zelf tot die ontdekking en begeleidt nu andere zzp’ers.

Na haar studie HBO-V ging Jo-Vienna aan de slag als verpleegkundige. Ze proefde van verschillende hoeken van de zorg, maar deed uiteindelijk de meeste ervaring op als wijkverpleegkundige. In 2018 ontdekte ze alle mogelijkheden die het ondernemerschap te bieden heeft en waagde ze de sprong in het diepe. “En dat bevalt enorm!” vertelt ze. “Ik heb geleerd om breder naar mijn vak te kijken, waardoor ik me meer heb kunnen ontwikkelen dan in een vaste baan ooit mogelijk was geweest. Het begin was natuurlijk wel een zoektocht, je hebt dan duizend vragen. Hoe regel je de boekhouding? Welke verzekeringen heb je nodig? Waar vind ik opdrachten? En hoe zorg ik ervoor dat mijn bijscholingen in orde blijven?”

Een compleet platform voor zzp’ers

Jo-Vienna Heije aan het werk als verpleegkundigeNet als iedereen ging Jo-Vienna online op zoek naar informatie. Al snel zag ze door de bomen het bos niet meer. “Er is zo ontzettend veel aanbod: van e-learnings tot netwerkplekken, maar alles wordt zo versnipperd verspreid dat het moeilijk is om te vinden waar je echt naar op zoek bent. Dat kan anders, dacht ik al snel. Met mijn organisatie Groei in je Werk! breng ik daarom alles samen. Een compleet platform voor zzp’ers die vragen hebben, bijscholing zoeken, willen netwerken of met een coach aan de slag willen. Wij zijn er echt voor mensen die zoekende zijn en er zelf even niet uitkomen, of juist van elkaar willen leren. We helpen hen om een betere ondernemer te worden, of je nu net begonnen bent of al jaren ervaring hebt.”

Bij Groei in je Werk! vind je alle mogelijke hulpmiddelen voor jou als ondernemer. Zo zijn er handige checklists, krijg je toegang tot honderden trainingen en is er ruimte om te netwerken. Voor de echte starters wordt er bovendien gewerkt aan een bijzonder project. Jo-Vienna: “Om beginnende ondernemers te ondersteunen zijn we op dit moment een volledig online programma aan het ontwikkelen waarin we je meenemen in het complete traject. Daarin vind je alles wat je nodig hebt om een goede start te maken: van je missie tot jezelf profileren en persoonlijke coaching.”

Die persoonlijke coaching is bij Groei in je Werk! een onderdeel dat vaker terugkomt. Ook als je al langer voor jezelf werkt. “In je werkende leven zal je altijd tegen vraagstukken aanlopen, dat geldt net zo goed voor ondernemers”, legt Jo-Vienna uit. “Dat kunnen soms hele specifieke situaties zijn. Zo hadden we laatst iemand die zich met een groep zzp’ers wilde aanbieden bij zorginstellingen. Ontzettend interessant, want zo’n samenwerking is voor de opdrachtgever heel waardevol. Je bent verzekerd van vervanging bij ziekte en de groep helpt elkaar. Toch lukte het maar niet om ergens binnen te komen. Samen zijn we de aanpak onder de loep gaan nemen en al snel kwamen we erachter dat ze eigenlijk een vrij standaard motivatiebriefje op hadden gestuurd. De kracht van de groep en de manier waarop zij het verschil kunnen maken, ontbrak daarin.”

Wees je bewust van je rol

Met Groei in je Werk! probeert Jo-Vienna daarnaast ook een andere belangrijke rol in te nemen. Als zzp’er ben je vaak op jezelf aangewezen, maar door de krachten te bundelen kunnen zij toch een front vormen. “Ik vind het belangrijk dat zzp’ers zich realiseren dat je je als ondernemer op een bepaalde manier moet positioneren. Het gaan dan bijvoorbeeld over de manier waarop je praat, je spreekt van een tarief en niet van een loon”, legt ze uit. “Maar denk ook aan zichtbaar zijn met een eigen website, visitekaartjes en/of een bedrijfsauto. Profileer je en durf je te onderscheiden.”

Een ander belangrijk punt is de manier waarop je je opstelt tijdens een opdracht. Natuurlijk heb je als zzp’er de vrijheid om zelf te bepalen welke diensten je draait en bedenk jij zelf een uurtarief, maar dat betekent niet dat je de kantjes ervan af moet lopen. “Helaas horen wij ook weleens geluiden van opdrachtgevers die minder prettige ervaringen hebben met het inhuren van zzp’ers. Daardoor ontstaat soms het idee dat freelancers duur zijn, alleen maar makkelijke diensten willen draaien, opdrachten makkelijk stopzetten of zelfs niet meer op komen dagen”, vertelt Jo-Vienna. “Dat is heel erg jammer, want ondanks dat dit uitzonderingen zijn heeft het een impact op de serieuze zzp’ers. Een bedrijf zal zo minder snel een andere ondernemer inhuren.”

Zorg voor een goed begin

Voordat je voor jezelf begint, is het volgens Jo-Vienna dan ook noodzakelijk om goed over je plannen na te denken. Ze legt uit: “Een eigen bedrijf beginnen is natuurlijk heel makkelijk, je hoeft je alleen even in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, maar realiseer je wel dat dit echt een groot verschil is met in dienst zijn. Als je van plan bent om alleen maar dienstjes te draaien via bemiddelingsbureaus, ben je eigenlijk meer een uitzendkracht. Zzp’er zijn is veel meer dan alleen werken via een bemiddelingsbureau, want ondernemen is juist zo leuk.” Door elkaar te versterken en beginnende ondernemers mee te nemen in dit proces, hoopt ze dan ook dat de hele zelfstandige beroepsgroep sterker staat.

De eerste stap is daarom het uitwerken van een goed bedrijfsplan. Waar word jij vrolijk van? Wat zijn jouw sterke punten? En welke dingen liggen je minder goed? Denk daarin ook na over de ondernemersrisico’s. Wat doe je wanneer je een periode minder opdrachten krijgt, hoe regel je jouw verzekeringen en bouw je pensioen op. “Als je die dingen gelijk goed regelt, kan je daarna zelfverzekerd gaan genieten van jouw tijd als ondernemer. Want het is vooral zo ontzettend leuk! Dankzij mijn eigen onderneming kan ik dingen doen die ik in dienst nooit had gekund. Ik bepaal zelf waar ik naartoe wil groeien en heb bijvoorbeeld mee mogen schrijven aan een boekenmodule van een uitgever. De afwisseling en vrijheid die je als zzp’er hebt, vind je in dienst bijna nergens”, glundert Jo-Vienna.

Geef een antwoord