Met alle drukte in ons leven en de spanningen rondom corona, is ontspanning geen overbodige luxe. Echt tot rust komen werkt voor iedereen anders, maar een van de dingen die daarbij kan helpen is meditatie. Heb je hier nog nooit iets meegedaan? We delen wat simpele manieren om te beginnen met mediteren.
Misschien denk je er al langer aan maar weet je niet hoe je moet starten, of denk je dat het iets zweverigs is dat niet bij jou past. Toch weet je dit niet zeker voor je het probeert! Mediteren kan helpen om je gedachten leeg te maken, even geen prikkels te hebben en je kalmer te voelen. En het mooiste is: iedereen kan het! Mediteren lijkt misschien lastig, maar is eigenlijk heel simpel. Het kost alleen een beetje tijd en geduld.
Ga er gewoon even voor zitten
Begin met een open blik aan je eerste meditatiesessie. Heb geen verwachtingen, maar kijk gewoon waar het je gaat brengen. Je hoeft het ook niet meteen perfect te doen, want wat voor een ander werkt hoeft niet per definitie ook voor jou te werken. Maak het jezelf in eerste instantie zo fijn mogelijk. Zoek een prettige plek op, zorg dat je comfortabele kleding draagt en er geen afleidingen van buitenaf zijn. Zet de radio of tv dus even uit en zorg dat je telefoon op stil staat.
Mediteren kan je in elke houding doen die jij prettig vindt: zittend, maar ook liggend, staand of zelfs lopend. Als je jouw perfecte houding hebt gevonden en je geen afleiding meer hebt, sluit je je ogen. Ontspan je lichaam en adem rustig in. Probeer je in het begin vooral op je ademhaling te focussen. In… en weer uit.
Blijven je gedachten afdwalen? Keer dan telkens weer terug tot de kern. Voel hoe je ademt, recht je rug en laat alle spanning in je lichaam los. Eventueel kan je meetellen met de ademhaling of van top tot teen elk lichaamsdeel even bewust voelen en loslaten. Probeer jezelf niet te dwingen om ‘nergens’ aan te denken, want daarmee wordt het alleen maar lastiger. Het is oké dat de gedachten er zijn, je hoeft ze nu alleen even geen aandacht te geven.
Houd het mediteren vol!
Mediteren werkt het beste als je het regelmatig blijft doen. Je zult zien dat je je steeds beter gaat voelen als je dit consequent volhoudt. Net als bij sporten kan het daarom goed werken om dit in te plannen. Misschien is elke dag nog een stapje te ver voor jou, dus je kan in het begin ook met jezelf afspreken om elke zaterdagochtend tijd voor jezelf vrij te maken. Kies vooral een moment dat in jouw agenda past.
Het kan ook fijn zijn om een timer te zetten voor je meditatiemomentje. Zo hoef je je niet druk te maken over hoe lang je al bezig bent. Kies een tijdsduur die jij prettig vindt: vijf minuten is al beter dan niets. Hoe druk je het ook hebt, ook jij hebt ergens vijf minuten de tijd om even niets te doen. Het zal je uiteindelijk juist productiever maken, omdat je meer rust in je lijf hebt.
Naarmate je steeds beter leert wat het beste werkt voor jou en je een vast meditatieritme hebt, kan je de frequentie op gaan hogen. Van een dag in de week naar twee, van tien minuutjes naar een kwartier. Voor veel mensen werkt dagelijks mediteren het beste. Maar onthoud: mediteren kan je niet fout doen, er is geen perfecte manier.