De angst was te zien in de ogen van het zorgpersoneel. Want wat als je als verpleegkundige of verzorgende op de intensive care komt te liggen door corona? Of erger nog: komt te overlijden. Hoe los je het financiële gat op, voor jezelf of je nabestaanden?
De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg biedt uitkomst. “Het idee geeft rust”, vertelt Wouter van Dijk, arts-onderzoeker UMC Utrecht en secretaris van de stichting. Traumachirurg Marijn Houwert en orthopedisch chirurg Sander Muijs, beide werkzaam voor UMC Utrecht, zijn de oprichters van de stichting. Al snel kregen ze veel waardering van collega’s. In het ziekenhuis klonk een oorverdovend applaus, toen ze een dag na de oprichting op hun werk verschenen.
Veel onduidelijkheid en angst onder zorgpersoneel
De waardering was voelbaar en de positieve reacties stroomden binnen na de blog die Houwert schreef op MedischContact.nl. Hierin beschreef hij de onrust onder de arts-assistenten, toen Muijs de eerste corona besmette patiënt in Nederland opereerde. “Er was onduidelijkheid en angst onder het zorgpersoneel”, vertelt Van Dijk.
Er was veel onrust over het scenario dat je als zorgmedewerker zelf besmet zou raken. Niemand wist wat er zou gebeuren als je op de ic komt te leggen of zou komen te overlijden. Ondanks een goed sociaal stelsel in Nederland, hebben verpleegkundigen een lager inkomen en slechtere arbeids- en overlijdensverzekeringen dan artsen. De stichting schat dat in het geval van een ic-opname of overlijden 400.000 zorgmedewerkers en hun naasten in een financieel gat vallen.
De druk wegnemen met financiële hulp
Van Dijk: “Met onze bijdrage willen we mensen de tijd geven om alles weer terug op de rit te krijgen, zonder dat je het gevoel hebt: ‘shit, ik moet opschieten’. De angst en druk die mensen voelen om een inkomen te verliezen, willen we wegnemen.” Zorgverleners die op de ic komen te liggen door corona, kunnen eenmalig beroep doen op een bijdrage van 30.000 euro. Voor nabestaanden van zorgmedewerkers die komen te overlijden, is dat een bedrag van 50.000 euro.
Sinds 1 mei kan er een aanvraag gedaan worden bij de stichting. Tot nu toe hebben negen zorgverleners die op de ic hebben gelegen dat gedaan. Volgens de laatste cijfers van het RIVM hebben er 458 zorgverleners op de ic gelegen door corona en zijn er negen zorgverleners komen te overlijden. De verwachting is dus ook dat er meer aanvragen gedaan worden in de komende periode.
En als er in de toekomst een vaccin is: heeft deze stichting dan nog toekomst? En hoe zit het met andere besmettelijke infectieziekten, waar zorgpersoneel ook mee in aanraking komen? “Als de vaccinatie er straks is en het virus uitdooft in ons land, willen we verder met een secundair doel: de psychische gevolgen aanpakken”, legt Van Dijk uit.