De begrippen ‘flexwerker’ en ‘zzp’er in de zorg’ worden eenvoudig met elkaar verwisseld. Alsof ze hetzelfde zijn. Maar een zelfstandig ondernemer is geen flexwerker. Waar liggen de verschillen? Expert Lex Tabak legt het uit.
De twee arbeidsvormen kunnen van een afstandje erg op elkaar lijken, maar zitten in de praktijk heel anders in elkaar. Ik vertel je wat de overeenkomsten en verschillen zijn, zodat je voortaan goed weet wat je van zzp’ers en flexwerkers wel en niet kan verwachten.
Wat is een flexwerker in de zorg?
Een flexwerker in de zorg is een zorgmedewerker die bereid is om zonder een vast dienstverband te werken. Dit type medewerker accepteert minder inkomenszekerheid en minder baanzekerheid dan iemand met een vast contract. Voorbeelden van flexkrachten in de zorg zijn uitzendkrachten, oproepkrachten of bijvoorbeeld medewerkers in een eigen flexpool.
Ook gedetacheerde medewerkers die via een bureau worden geplaatst vallen onder de noemer flexwerk. Omdat er geen standaard definitie voor flexwerk bestaat, worden ook zzp’ers vaak gerekend tot flexwerker. Maar een zzp’er in de zorg is dus geen flexwerker!
Wat is een zelfstandig ondernemer in de zorg?
Een zzp’er in de zorg is een zelfstandige zonder personeel. ‘Zelfstandige’ is een woord waarmee je ‘zelfstandig ondernemer’ afkort. Een zzp’er in de zorg is dus een zorgmedewerker die als zelfstandig ondernemer actief is binnen de zorgsector. Een zelfstandig ondernemer is geen flexwerker, want hij of zij is niet in dienst van een bedrijf. Een zzp’er heeft meer vrijheid maar daardoor ook meer onzekerheid.
Om als zelfstandig ondernemer gezien te worden, moet je aan de tien eisen van ondernemerschap voldoen. Daar bovenop komen de eisen vanuit de zorg. Sinds 1 januari 2022 worden zzp’ers in de zorg gezien als zorgaanbieder. Zelfstandig ondernemers in de zorg gedragen zich dus als zorgondernemer: een combinatie van een onderneming en een zorgaanbieder. Zij hebben daarom veel meer verplichtingen en verantwoordelijkheden.
Welke vorm past bij jou?
Op het moment dat een zorgmedewerker behoefte heeft aan zekerheid van werk en zekerheid van inkomen, dan is een vast dienstverband de meest logische optie. Wil je graag zeker zijn van werk, maar ben je bereid om een variabel inkomen te hebben? Dan is flexwerker wat voor jou. Als je zelfstandig ondernemer wil zijn dan moet je om kunnen gaan met onzekerheid van werk en inkomen.
In de praktijk zien we dat er zorgmedewerkers zijn die graag de voordelen willen genieten van zelfstandig ondernemerschap, maar tegelijkertijd ook werk- en inkomenszekerheid verlangen. Dit gaat niet samen. Op zo’n moment begint flexwerk en zelfstandig ondernemerschap door elkaar heen te lopen. Dit zien we inmiddels ook terug in de discussie over zzp’ers in de zorg. Zzp’ers in de zorg worden dikwijls flexkrachten genoemd. Maar zoals jij nu ook weet: een zelfstandig ondernemer is geen flexwerker.
Dit artikel verscheen eerder op www.zzp-erindezorg.nl.