Je hebt ochtenddienst en begint om 6 uur. Half zes de briefing, dus met een beetje pech moet je al om 4 uur op. Voor iedereen valt dit zwaar, maar als je totaal geen ochtendmens bent is dit helemaal pittig. Gelukkig is daar wel iets aan te doen!
Je komt moeilijk uit bed in de ochtend. Toch heeft het ook geen zin om eerder naar bed te gaan, want je valt toch niet in slaap. Met deze handige en vooral makkelijke tips kan je de ochtend een stuk soepeler doorkomen.
Tip 1: voorbereiding is het halve werk
Wat heel erg helpt is als je alles wat je ’s ochtends moet doen de avond daarvoor alvast klaarlegt. Wil je wat yoga doen? Leg je matje alvast neer. Snak je naar koffie? Doe alvast een cupje in de automaat en zet je beker klaar. Ontbijten? Ook dat kan je ’s avonds al voorbereiden. Al kan je natuurlijk ook kiezen voor een van deze snelle ontbijtjes.
Het gaat erom dat je het jezelf ’s ochtends niet te moeilijk maakt. Doordat alles klaarligt, hoef je veel minder na te denken. En wanneer je er zelfs een routine van maakt, valt er ook wat stress weg. Het klinkt misschien suf, maar met een vast ritme weet je wel waar je aan toe bent. En dat is helemaal fijn voor de mensen die zo vroeg maar moeilijk wakker kunnen worden, en dus nog slaapdronken hun tanden moeten poetsen. Je wil dan echt niet meer hoeven nadenken over waar je sleutels ook alweer liggen.
Pak er dus even pen en papier bij en maak een lijstje van alle dingen die je sowieso gedaan wil hebben voordat je de deur uit moet. Bedenk daarna wat je van die dingen allemaal kan versimpelen of voorbereiden. Dit scheelt gegarandeerd veel hectiek en chaos, waardoor je met een beter humeur naar je werk vertrekt. En pluspunt: doordat je minder tijd kwijt bent, kan je net wat langer in bed blijven liggen.
Tip 2: geef meer om je avondroutine
Een van de grootste problemen die je als niet-ochtendmens ervaart, is het niet in slaap kunnen komen de avond van tevoren. Al ga je uren eerder in bed liggen, het heeft geen zin want jij ligt alleen maar naar het plafond te staren. Probeer daarom wat meer tijd te steken in je avondroutine, neem een lekker warme douche of bad en drink een warm kopje thee in plaats van cafeïne of frisdrank. Warme dranken en een lekker warm bad kunnen je helpen ontspannen om zo alvast slaperig te worden.
En ook hier geldt weer: voorbereiding is belangrijk. Het helpt enorm als je zeker een uur voordat je naar bed gaat, geen afspraken of denkwerk meer hebt. Zorg dat je hoofd langzaam in de rustmodus kan. Juist wanneer jij ’s avonds vaak veel energie hebt en bezig bent, moet je hier aandacht aan besteden en rust creëren. Alleen dan lukt het je om op tijd onder de wol te kruipen en ook echt in slaap te vallen.
Tip 3: niet snoozen
Dit is de meest voor de hand liggende tip, maar het helpt wel degelijk. Gaat je wekker af? Sluimer dan niet, maar zorg dat je gelijk wakker wordt en aan je dag begint. Door te snoozen wordt het automatisch lastiger om op te staan en dat zorgt voor een vermoeider gevoel de rest van de dag. Heb jij er echt moeite mee? Leg je wekker dan aan de andere kant van de kamer, zodat je het bed uit moet om ‘m uit te zetten. Als je er dan toch uit bent, kan je net zo goed de dag beginnen en je klaar gaan maken.
De zware ochtenden zitten bovendien ook een beetje tussen onze oren. Als je er de avond van tevoren al tegenop begint te kijken, wordt het gegarandeerd een zware dag. Probeer daarom eens om minder negatief te denken en je ochtenddiensten wat positiever te benaderen. Vind je dat lastig? Probeer dan om in ieder geval niet negatief te denken en ga er neutraal mee om. Verstand op nul en gaan!