Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een van de vele verzekeringen die je als particulier af kunt sluiten in Nederland. Omdat deze verzekering niet verplicht is en je er wel premie voor betaalt, laten veel mensen hem links liggen. Zonde, want het is best handig om een ORV af te sluiten.
Wat is een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk? In principe is het niet meer dan een verzekering die eenmalig een bedrag uitkeert aan nabestaanden als je binnen de looptijd overlijdt. Voordat je zelf een ORV afsluit, ben je misschien benieuwd naar de voorwaarden. Daarom zetten wij er hier een aantal voor je op een rij.
Dekking van een ORV
Het is dus zo dat een overlijdensrisicoverzekering eenmalig een bedrag uitkeert aan je nabestaanden als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Toch zijn er uitzonderingen. Zo keert een verzekeraar bijvoorbeeld geen geld uit als de verzekerde op de einddatum nog leeft. De ORV stopt dan zonder dat je een uitkering ontvangt. Overlijd je binnen de looptijd? Dan kan een verzekeraar minder uitkeren dan het verzekerde bedrag. Dit is bijvoorbeeld het geval:
- Als premies niet betaald zijn
- Als de verzekerde rookt en er premie voor een niet-roker werd betaald
- Als jij of de verzekerde verkeerde of misleidende informatie gaf
- Bij oorlog
- Bij terrorisme
Je hebt een gezondheidsverklaring nodig
Het kan zelfs zijn dat een verzekeraar helemaal geen geld uitkeert als de verzekerde persoon overlijdt binnen de looptijd van een overlijdensrisicoverzekering. Dit is onder meer het geval bij zelfdoding binnen twee jaar na het afsluiten van de verzekering, maar ook als de verzekerde persoon in een buitenlands leger dient. En wanneer de verzekerde persoon terroristische handelingen uitvoert of in een land met een negatief reisadvies verblijft en hier overlijdt, keert een verzekeraar ook geen geld uit.
Niet iedere Nederlander komt in aanmerking voor een overlijdensrisicoverzekering. Een verzekeraar accepteert namelijk alleen gezonde mensen. Dit is op zich vrij logisch, want ze lopen een groter risico als ze ook mensen zouden accepteren die ongezond leven. Om te controleren of je gezond leeft, moet je bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering een gezondheidsverklaring invullen. Vaak is het voldoende om schriftelijk een aantal vragen te beantwoorden. Als je een hoog bedrag wilt verzekeren, kan het zijn dat een verzekeraar ook nog een fysieke keuring verlangt.
ORV en levensverzekering zijn niet hetzelfde
Een overlijdensrisico is een levensverzekering. Hierdoor denken veel mensen dat dit dezelfde verzekeringen zijn, maar dat is niet het geval. Er zit namelijk een verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering. De term ‘levensverzekering’ is namelijk niets meer dan een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die betrekking hebben op iemands leven.
Naast een overlijdensrisicoverzekering kan je bijvoorbeeld ook een uitvaartverzekering afsluiten. Alhoewel ook deze twee verzekeringen totaal verschillend zijn, vallen ze allebei onder de levensverzekeringen. Zowel een ORV als uitvaartverzekering heeft immers betrekking op iemands leven. Sluit daarom nooit lukraak een levensverzekering af, maar kijk eerst goed waar je precies voor verzekerd bent.