Zorgmedewerkers die werken als zzp’er geven aan dat zij meer ruimte, flexibiliteit en eigen regie ervaren. Daarmee lijkt het soms net alsof er alleen maar voordelen zitten aan zzp in de zorg. Toch ligt de stap naar zzp een stuk lastiger dan vaak wordt gedacht. Het verlangt heel andere competenties en vaardigheden dan je gewend bent vanuit je beroep. Lex Tabak is zzp-expert en vertelt wat hier allemaal bij komt kijken.
Op het moment dat je kiest voor zelfstandig ondernemerschap heb je niet langer een vast inkomen en zekerheid van werk. Als zzp’er in de zorg heb je geen maandelijks ‘salaris’, maar omzet. Het inkomen varieert van maand tot maand en hangt af van hoeveel je gewerkt hebt. En zo zijn er nog wel meer verschillen.
Belangrijke factoren voor zzp’ers
Hoeveel werk er beschikbaar is verschilt. Zo zijn er perioden in het jaar waar het werk voor het oprapen ligt en zijn er momenten dat het stil blijft. Waar je in het land woont en werkt is ook van belang. Er zijn regio’s waar veel vraag is naar zzp’ers, simpelweg omdat er meer mensen wonen. Dat vraagt soms flexibiliteit in reistijd voor een opdracht. Ben je daartoe bereid?
Naast een variabel inkomen en onzekerheid van werk, gelden er ook een aantal wettelijke verplichtingen. Als zzp’er in de zorg word je namelijk gezien als een mini zorgorganisatie in je eentje. Ook dat moet je willen. Een zzp’er in de zorg is een zorgmedewerker die naast zorgprofessional ook als ondernemer en zorgaanbieder gezien wordt. Je hebt meerdere rollen tegelijkertijd zodra je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en Inspectie voor de Gezondheidszorg. Wat vraagt zelfstandig ondernemerschap van je in de praktijk?
Investeringen
Het kost tijd, geld en energie om goed en veilig te starten en werken als zzp’er in de zorg. Investeringen doen hoort bij ondernemerschap en de zorg is daar niet anders in. Het kost je uren, misschien wel dagen voorbereidingstijd om goed te begrijpen wat werken als zzp’er in de zorg precies inhoudt. Mijn advies is om hier goed in te investeren voordat je start. Dit beperkt de risico’s en voorkomt problemen. Je kan jezelf voorbereiden door een online training te volgen of artikelen te lezen. Ook tijdens jouw ondernemerschap blijft investeren belangrijk. Denk dan bijvoorbeeld aan scholing, een eigen website of een congres.
Een plan
De tijd waarin je een bedrijfsplan moet hebben om te mogen starten is voorbij. Toch is het hebben van een eigen plan heel belangrijk. Weet jij welk uurtarief je nodig hebt en hoe je dat berekent? Hoe kijk jij naar het verzekeren van ziekte en verzuim? Dit soort vragen horen bij een ‘financieel plan’. Welke opdrachten neem je wel aan als ondernemer en welke niet? Waar ben je onderscheidend in? Welke doelen stel je voor jezelf de aankomende jaren? Het maken van een plan gaat over jouw doelen en jouw onderneming. Je neemt als het ware de regie over jouw werkende leven.
Administratieve lusten
Het woord administratie roept bij veel zorgmedewerkers vaak een negatief beeld op. Zelfstandig ondernemerschap vraagt van jou dat je hier opnieuw naar leert te kijken. Van een ondernemer wordt een goede administratie verlangd en dit vraagt wekelijks onderhoud. Als zorgaanbieder wordt van jou verwacht dat je aan de slag gaat met kwaliteit: ‘leren en verbeteren’ noemt de Inspectie dat. Een eigen incidentenregistratie bijhouden, jouw risico’s in kaart brengen en verbeteracties verzinnen is hierbij slechts het begin. Steeds een beetje beter worden in jouw werk is het uitgangspunt. Een goede administratie en kwaliteitssysteem horen daarbij.
Zelfstandig ondernemerschap in de zorg is niet voor iedereen weggelegd. Dat is prima, er is niets mis met werken in loondienst. Mocht je overwegen om te willen starten en werken als zzp’er in de zorg, besef dan dat er veel meer bij komt kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Verdiep jezelf op je eigen wijze en geloof niet direct alles wat je hoort. Voor veel zorgmedewerkers werkt zelfstandig ondernemerschap uitstekend. Daar hoort wel bij dat je doet wat nodig is om écht als zorgondernemer gezien te worden.