Steeds meer zorgverleners kiezen ervoor om te starten als ondernemer. Volgens de laatste cijfers van 2019 zijn er zo’n 200.000 zzp’ers binnen de zorgsector en dat aantal neemt al jaren flink toe. Toch zullen veel mensen het ook een spannende stap vinden. Jo-Vienna Heije begeleidt met haar organisatie Groei in je Werk! ondernemers in de zorg en legt uit waarom het geen enge keuze is.
“Het is vooral zo ontzettend leuk!” vertelt Jo-Vienna wanneer wij haar vragen waarom je de stap zou moeten wagen. “Je hebt alle vrijheid. Als zzp’er bepaal je zelf hoe je werkweek eruit ziet en kan je ook lekker je eigen ding blijven doen. Je kiest de werkzaamheden die je leuk vindt en die echt bij jou passen, hebt veel afwisseling in je werk en daardoor blijf je jezelf ontwikkelen. Als ondernemer, maar ook als mens.”
Zelf is ze nu drie jaar zzp’er, nadat ze eerst een tijdje een uitzendbureau runde samen met haar vriend. Daarvoor werkte ze als hbo-verpleegkundige in verschillende onderdelen van de zorg, maar was voornamelijk in de thuiszorg te vinden. Tijdens haar periode bij het uitzendbureau realiseerde Jo-Vienna zich dat ze het werk aan het bed miste. Ze ontdekte alle mogelijkheden die er voor haar als zzp’er lagen en ging aan de slag. Nu begeleidt ze ook andere ondernemers en deelt ze haar kennis.
Wat zijn de mogelijkheden?
Er is een groot tekort aan zorgverleners. Mensen zijn langdurig ziek, het personeel valt uit omdat ze het niet meer aankunnen en de roosters zitten daardoor vol met gaten. Zzp’ers kunnen op dat soort momenten flexibel inspringen om organisaties te ondersteunen wanneer zij het niet redden met hun eigen personeel. Zij vliegen in waar het nodig is en helpen organisaties zo om het hoofd boven water te houden.
Daarnaast liggen er voor zelfstandige zorgverleners nog een hoop andere kansen. Het opvangen van een zwangerschapsverlof of meewerken aan projecten om de zorg te verbeteren zijn daar voorbeelden van, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden die niet aan het bed plaatsvinden. Wat dacht je van lesgeven, meeschrijven aan een boek of misschien zelfs wel het uitbouwen van jouw eigen zorginstelling? Als zzp’er kan je dingen doen die in dienst nooit mogelijk zijn. Je kan je specialiseren, verschillende functies met elkaar combineren en je komt op zoveel verschillende plekken.
Of je nu niveau 2 helpende bent, hbo-verpleegkundige in het ziekenhuis bent of in de kraamzorg, psychiatrie of thuiszorg werkt: je kan gewoon voor jezelf beginnen. Voordat je aan de slag gaat als ondernemer is het wel verstandig om een aantal jaar ervaring op te doen als werknemer. Opdrachtgevers hebben bepaalde verwachtingen van zzp’ers, je draagt een behoorlijke verantwoordelijkheid. Wanneer zij jou inschakelen verwachten ze dat je het werk zelfstandig uit kunt voeren. Als je bijvoorbeeld met een tillift moet werken of medicatie aan moet reiken, maar jij dat eigenlijk niet kunt, werkt het niet. Zorg dus dat je ervaring hebt en alleen opdrachten aanneemt die je uit kunt voeren of daar vooraf scholing voor volgt. Wees absoluut niet bang om je eigen grenzen aan te geven, want daar heeft iedereen baat bij.
Praktische tips voordat je aan de slag gaat
1. Opdrachten vinden
Kijk verder dan alleen maar dienstjes draaien! Het is natuurlijk makkelijk om je aan te melden bij een bemiddelingsbureau en van daaruit aan de slag te gaan, maar daar ben je geen ondernemer voor geworden. Het is juist hartstikke leuk om zelf opdrachten te vinden. Ga netwerken, zorg dat je zichtbaar bent op LinkedIn en een eigen website hebt, laat visitekaartjes ontwerpen en trek de stoute schoenen aan. Benader organisaties, maar laat bevriende zzp’ers ook vooral weten dat je beschikbaar bent. Wie weet zoekt hun opdrachtgever nog wel naar extra handjes.
2. Je tarief bepalen
Wanneer je voor een bureau aan de slag gaat ligt er soms al een vast tarief, maar als ondernemer ben je vrij om zelf te bepalen wat je wil verdienen. Het kan helpen om rond te vragen welke bedragen marktconform zijn. De vraag naar zorgverleners is ontzettend hoog. Kies dus een tarief dat jij verdient, maar blijf wel realistisch. Houd rekening met de ervaring die je hebt, of je gespecialiseerd bent, of je een hele specifieke functie krijgt, welke verantwoordelijkheden je hebt en de kosten die je moet maken. Dit neem je allemaal mee in het maken van je bedrijfsplan.
3. De extra kosten als zzp’er
Wees je dus bewust van de kosten die je er als ondernemer extra bij krijgt. Je moet je eigen verzekeringen regelen, pensioen opbouwen, wordt niet meer doorbetaald bij ziekte of vakantie, moet je eigen scholing regelen, rekening houden met arbeidsongeschiktheid en inkomstenbelasting betalen. Neem deze kosten dus mee in het berekenen van je tarief en zorg dat je je boekhouding op orde hebt, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken. Een boekhouder kan je hier goed bij helpen.
4. Verdiep je in keurmerken
Het kan ook handig zijn om een keurmerk te regelen. Voor zzp’ers in de zorg bestaan er twee en hoewel ze niet verplicht zijn, vragen veel opdrachtgevers er wel naar. Voor contracten met zorgverzekeraars is dit ook nodig, dus het is handig om je hierin te verdiepen.
5. Zorg dat je aan de regels voldoet
Zorg dat je voldoet aan de wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Hiervoor moet je aangesloten zijn bij een geschillencommissie, intervisie doen en volledige zorgdossiers van cliënten bijhouden. Dat betekent ook dat je op de hoogte moet zijn van de privacywet. Zo kan je bijvoorbeeld geen dossiers op de eettafel laten slingeren tijdens een verjaardag.
Wil jij ook aan de slag als zzp’er in de zorg of ben je net begonnen? Via Groei in je Werk! vind je alle informatie die je nodig hebt en kan je persoonlijke begeleiding krijgen.