In welke tak van zorg je je ook bevindt, je bent eigenlijk nooit uitgeleerd. Het vak vraagt een constante ontwikkeling in kennis en kunde van je. Gelukkig zijn er een hele hoop mogelijkheden om je kennis te verbreden, je te specialiseren of om juist in een andere tak van de zorg te gaan werken.
Als je erover nadenkt om naast je baan ook nog een opleiding te gaan volgen, heb je waarschijnlijk een hoop vragen. Niet gek, want het is heel wat om al die ballen in de lucht te houden. Je let dan waarschijnlijk ook op andere dingen dan iemand die voltijd gaat studeren. Samen met Breederode Hogeschool geven we je tips om jouw keuze makkelijker te maken.
Wie betaalt en hoeveel?
Vervolgonderwijs in de zorg is soms ongesubsidieerd. Schrik dan niet direct van de kosten, want er zijn verschillende routes die je kan bewandelen. Ga bijvoorbeeld eens in gesprek met je leidinggevende over waar jouw studiebehoefte ligt, maar vraag ook goed welke behoefte de organisatie heeft. Wie weet is er wel een mooie match te vinden in een openstaande vacature van de werkgever en zijn zij dan bereid om de opleiding te betalen. Werkgevers hebben soms ook de mogelijkheid om subsidies aan te vragen voor het scholen van medewerkers (bijvoorbeeld via SectorplanPlus). Kortom: het mes snijdt aan twee kanten!
Is dit geen optie voor jou en ga je de opleiding dus zelf betalen? Vergeet dan niet om je te verdiepen in de fiscale regelingen. Via de regeling Belastingvoordeel Particulieren kan je alléén in 2021 nog maximaal € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting. Gratis en voor niets! Een beetje desk research kan jou dus nog flink wat opleveren. Bereken hier hoeveel jij terug kan krijgen.
Is locatie nou belangrijk of niet?
Hoe belangrijk de locatie is, is sterk afhankelijk van hoe vaak je op locatie klassikaal onderwijs zal krijgen. Studeren naast je werk kan vaak alleen in een deeltijdconstructie. Heb je dan een keer in de twee weken fysiek les? Dan hoeft een langere reistijd niet zo erg te zijn. Kijk daarom verder dan alleen naar opleiders in je eigen omgeving.
Tegenwoordig zie je ook steeds meer opleidingen die in de ‘hybride’ vorm gegeven worden: een mooie mix van klassikaal en online. Je hebt dan alleen fysieke bijeenkomsten als het echt nodig is. De rest van de studie kan je lekker thuis achter je laptop volgen. Daarmee snoep je ook weer wat van je reistijd af. In dat geval is een hogere studiebelasting makkelijker te combineren met je werk en/of gezin.
Van wie krijg je les en wat is je diploma waard?
Het kost even wat tijd, maar als je erover denkt om een langer traject te volgen kan het waardevol zijn om een informatiebijeenkomst bij te wonen. Ook als je voor dezelfde opleiding verschillende scholen aan het vergelijken bent. De focus van het curriculum kan bij een andere opleider net weer anders zijn, net als de manier waarop de lesstof wordt aangeboden en wie je docenten worden.
Er zijn verschillende factoren waar je op kan letten als je gaat vergelijken. Is het onderwijs competentiegericht? Krijg je les van docenten die nog werkzaam zijn in hun vakgebied? Oftewel: hoeveel feeling hebben de docenten met de beroepspraktijk? Krijg je een erkend diploma met NLQF-waardering? En kan je bijvoorbeeld ook losse modules volgen? Kortom: genoeg vragen om te laten beantwoorden. En dan is het toch fijn dat je tegenwoordig informatiebijeenkomsten vaak online kan bijwonen, gewoon thuis vanuit je luie stoel!