Op lange warme dagen zit jij waarschijnlijk niet te wachten op een stamppot of stoofvlees, maar wil je lekker licht eten. Ben je klaar met al het bbq’en of heb je geen tuin? Houd dan eens een tapasavond! Deze lekkere hapjes zijn daar perfect voor.
Duik eind van de middag de keuken in en voor je het weet heb je een tafel vol met lekkers voorbereid. Deze zes hapjes zijn een echte aanrader, makkelijk te maken én eens wat anders dan de standaard gevulde eitjes en wraprolletjes.
Homemade focaccia
Stokbrood met een dipje is natuurlijk altijd lekker, maar met deze zelfgemaakte foccacia’s scoor jij pas écht bij je gasten. Het lijkt misschien alsof je hier veel tijd in moet steken, maar dat valt eigenlijk reuze mee. Houd er wel rekening mee dat het deeg even zal moeten rijzen en het kneden met de hand natuurlijk meer werk kost dan wanneer je een mixer hebt! De deegbolletjes bestrijk je met een mix van olie, cherrytomaatjes, rozemarijn en zeezout. Nog even afbakken en dan kunnen ze op tafel.
Empanadas met kip en paprika
Denk je aan tapas, dan dwalen je gedachten waarschijnlijk al snel af naar de Spaanse stranden. Deze heerlijke empanadas passen daar perfect bij en staan binnen een handomdraai op tafel. Je vult de hapjes met kipgehakt, paprika, ui en kruiden en bakt ze daarna af in de airfryer of oven. Uiteraard kan je de ingrediënten naar smaak aanpassen, zo is er ook een variant met rundergehakt of kipstukjes. Serveer de empanadas met een lekker chilisausje.
Visborrelplank
De classic charcuterie ken je vast al: een bord vol met vleeswaren, fruit, noten en kaasjes. Natuurlijk zijn daar tientallen variaties op te bedenken. Als jullie thuis echte visliefhebbers zijn, dan mag een visborrelplank niet ontbreken. Onwijs simpel om te maken: je slaat je favoriete vis in bij de visboer en maakt een mooie plank op. Wat dacht je van deze versie met sardines, tonijnsalade, zalm, garnalen, makreel, zeewiersalade, komkommer en brood.
Bruschetta met tomaat
Wist je dat je deze Italiaanse klassieker supermakkelijk zelf maakt? Je hebt alleen sneetjes (stok)brood, goede tomaten, knoflook, basilicum en olijfolie nodig. Rooster het brood tot het goudbruin is, snijd ondertussen de tomaat en basilicum in fijne stukjes, pers de knoflook uit en voeg alles samen in een kom. Doe er een goede scheut olie bij en verdeel het mengsel over de broodjes. Bestrooi eventueel nog met wat zout en peper en smullen maar!
Mini burrito
Hmm burrito’s doen het altijd goed bij jong en oud. Zo’n hele wrap valt misschien wat zwaar, maar je kan ze ook perfect in het klein maken. Snijd je tortilla’s in vieren en vul ze met deze lekker mix van gehakt, kruiden en kaas. Liever vega? Kies dan voor een vleesvervanger. De mini burrito’s rol je op en bak je in tien minuten af. Je kan er eventueel ook voor kiezen om de schaal in de koelkast te bewaren tot je gasten er zijn en ze dan pas in de oven te schuiven. Serveer met een lekkere guacamole en wat zure room.
Churros
Tijd voor een toetje! Wat past er beter bij een tapasavond dan verse churros? Houd er rekening mee dat deze wel iets meer tijd kosten om te maken, maar daar ga je geen spijt van krijgen. Voor het beslag breng je melk, boter en een snufje zout aan de kook. Vervolgens roer je er bloem doorheen, haal je de pan van het vuur en voeg je de eieren toe. Doe het beslag in een spuitzak, spuit het in de frituurpan en wacht tot je churros goudbruin kleuren. Echt zin om uit te pakken? Maar er dan ook nog zelf ijs en chocoladesaus bij.
Bonus: Sangria
Op een zomerse avond mag deze exotische cocktail natuurlijk niet ontbreken! Gelukkig tover je in een mum van tijd een karaf met Sangria op tafel. Je hoeft alleen maar even rode wijn, spa rood en een scheutje grand marnier te mengen. Daarna snijd je een citroen, grapepfruit, sinaasappel en appel in stukjes en voeg je die toe. Alleen nog wat ijsblokjes in de karaf en klaar is je cocktail!