Af en toe wil je eens uitpakken in de keuken. Even geen gehaaste ovenschotel of snelle pasta, maar een uitgebreide maaltijd bereiden. En daar hoort toch ook vaak een wijntje bij! We delen een paar tips om de perfecte fles wijn bij jouw groenten te kiezen.
Je kan groenten natuurlijk gewoon koken, maar als je een groente zoals bijvoorbeeld pompoen, pastinaak of venkel roostert, creëer je meer diepgang en intensiteit aan de smaak. Het kost iets meer tijd, maar het is het wachten zeker waard! De groenten krijgen een heerlijk lichtzoete, verfijnde grillsmaak en ook de structuur wordt aangenamer. Rooster bijvoorbeeld stukjes pompoen, zodat ze van buiten knapperig worden en heerlijk zacht blijven van binnen. Houd je niet zo van paprika vanwege de ietwat intense, bittere smaak? Als je paprika’s in de oven laat garen, worden ze veel zoeter en wat milder.
Hoe kies je de wijn uit bij ovengroenten?
Om de wijnsoort af te stemmen op de groenten die je op de bakplaat legt, kan je op verschillende elementen letten. Denk dan bijvoorbeeld aan de smaak, structuur en textuur van de groente. Over het algemeen gaan soepele rode wijnen goed samen met gegrilde of geroosterde groenten, maar ook rosé en droge witte wijnen kan je er prima bij serveren.
Sommige groenten kunnen ook wel een stevige rode wijn hebben. Als je bijvoorbeeld tomaten in de oven laat garen, worden het ware smaakbommetjes en kunnen ze een kruidige wijn met gemiddelde tannines prima aan, zoals Chianti of Barbera. En bij een gevulde portobello met geitenkaas uit de oven kan ook best een stevige wijn, zoals bijvoorbeeld een rijpe rode Bourgogne gedronken worden.
Wijn bij geroosterde pastinaak en wortel
Geroosterde wortelgroenten zijn heerlijk zoetig van smaak en wat aards. Ze gaan daarom goed hand in hand met een mooie klassieke bordeaux wijn. Kies bijvoorbeeld voor een sappige, zachte kasteelwijn uit de Bordeaux en je zit zeker goed. Ook Barbaresco is een aangenaam gezelschap bij wortel uit de oven.
Wijn bij geroosterde paprika
Geroosterde zoete puntpaprika’s zijn bijzonder zoet en vol van smaak. Je kan hierbij een pittig fruitige rode wijn kopen, zoals Zinfandel. Deze elegante wijn uit Californië is kruidig, zacht en zwoel en perfect bij de intense smaak van gegrilde paprika’s. Ook een glas droge, kruidige rosé is een fijne aanrader.
Wijn bij pompoen uit de oven
Als je pompoenblokjes ongeveer veertig minuten op de bakplaat legt, wordt de pompoen heerlijk nootachtig, zoetig en erg mild van smaak. Een romige rode wijn zoals Sangiovese doet het goed bij deze verfijnde smaaknuances, maar ook een volle witte wijn zoals Viognier is heerlijk bij pompoen vanwege zijn bloemige, volle karakter en zachte textuur.
Wijn bij een witlof ovenschotel
Een ovenschotel met witlof en een laagje kaas is licht bitter, maar ook romig en zoutig vanwege de kaas. Een mooie match bij deze klassieke combinatie is bijvoorbeeld een witte wijn zoals Pinot Blanc of Chardonnay. Kies voor een zachte witte wijn met een beetje houtrijping, voor een aangename balans tussen de smaken.