Hoe we met ons lichaam omgaan heeft veel impact op hoe we ons voelen. Naast beweging en slaap speelt voeding natuurlijk ook een grote rol. Wat je eet bepaalt bijvoorbeeld hoeveel en wanneer je energie hebt, hoe fit je bent en zelfs of je bepaalde ziektes ontwikkelt. Vitaliteitscoach Nicole Schreuder vertelt welke voedingsstoffen je in de gaten moet houden.
Als je wil dat je auto rijdt doe je er brandstof in. Niet zomaar brandstof, maar de juiste brandstof. Je auto reageert waarschijnlijk heel anders op benzine dan op diesel. En dan heb je ook nog verschillen in de soorten benzine. Interessant. Naast het tanken met de juiste brandstof, geven we de auto ook een jaarlijkse APK. Dat is fijn, we weten dan op tijd of er iets vervangen moet worden. De schade kunnen we hierdoor beperken of nog beter: we kunnen het voorkomen!
De juiste voeding
Hoe logisch vinden wij het om ons lichaam met de juiste brandstof te voorzien? En hoe logisch vinden wij het om zelf een jaarlijkse keuring te ondergaan? Nooit denk je: “Ach, laat ik de auto nu een beetje vullen met totaal wat anders.” Dat zou toch gek zijn. Waarom doen we dit wel met ons lijf? We weten over het algemeen wat we nodig hebben.
Toch vullen we ons lijf af en toe met voeding die ons echt niets geeft aan vitamines of mineralen. Erger nog, het enige wat het geeft is schade. Ach, dat beetje schade. “En ik mag toch ook wel genieten?” zal je je misschien afvragen. Ja, dat mag je zeker. Toch wil ik je even meenemen wat er met onze cellen gebeurt bij het ‘te veel’ genieten.
Eet niet te veel en niet te vaak
Elke keer als wij eten treed er een ontstekingsreactie op in ons lijf. Tijdens het eten komen er namelijk ook bacteriën binnen, het lichaam zet een ontstekingsreactie in gang wat het immuunsysteem activeert. Super nuttig. Maar wanneer je te veel en te vaak eet, krijg je dus ook steeds weer deze ontstekingsreactie. De ontsteking kan dat chronisch worden, met alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan de chronisch laaggradige ontstekingen. De grondslag van veel ziektes als hoge bloeddruk, diabetes, acné en Alzheimer.
Naast dat voeding tot je nemen dus een ontstekingsreactie in ons lijf opwekt, werkt sommige voeding (en drank) zelfs extra onstekingsbevorderend voor ons. Dat is voeding wat omega 6 bevat, vaak de bewerkte producten. Denk aan frituur, chips, borrelnootjes, pizza, etc. Maar ook in noten en pinda’s. Oké, geniet hiervan. Maar dus wel met mate! En neem dan ook voeding die de ontsteking weer remt. Dit is voeding wat omega 3 bevat. Producten die omega 3 bevatten zijn bijvoorbeeld noten, plantaardige oliën en vette wild gevangen vis.
De balans tussen omega 3 en omega 6
Ons lijf bestaat uit ongeveer 100 biljoen cellen. Wanneer de verhouding van omega 3 en omega 6 niet in balans is, wordt het celmembraan stugger. De afvalstoffen kunnen niet goed worden afgevoerd en de voedingsstoffen (en water en zuurstof) kunnen slechts gedeeltelijk worden opgenomen. Op lange termijn kan dit dus leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en bijvoorbeeld Alzheimer. Maar denk ook aan vermoeidheid, concentratie problemen en moeite met afvallen.
Voor een verbeterde balans tussen omega-3/omega-6 zal je o.a. zo’n 4 x per week verse wild gevangen mogen eten. Een vis die gekweekt is, is niet opgegroeid in zijn natuurlijke omgeving en is dus van minder kwaliteit. Eet je vaker vis, dan krijg je dus ook de bijbehorende metalen en plastic binnen. Met een optimaal kwalitatief goede visolie voorkom je dit! Een full spectrum visolie bevat meer dan alleen omega 3. Het is een mooie ondersteuning voor jouw gezondheid, zodat jouw cellen de bouw- en brandstoffen verbeterd op kunnen nemen en de afvalstoffen ook echt kwijt kunnen. Jij kan blijven zorgen zonder zorgen. En blijf ook echt genieten van af en toe een pizza of een patatje!