Dialyseverpleegkundigen hebben vaak last van een stoffig imago. Onterecht, vindt seniorverpleegkundige Lotte Duim. Ze vertelt over alle afwisseling en ontwikkelingsmogelijkheden die het UMC Utrecht aan dialyseverpleegkundigen biedt.
Het acuut dialysecentrum in het UMC Utrecht biedt hoogcomplexe zorg aan zowel kinderen als volwassenen in chronische en acute situaties. In deze dynamische en afwisselende werkomgeving werkt een gedreven team dialyseverpleegkundigen. Bij het UMC Utrecht krijgen zij de kans tot ruime scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Lotte Duim, seniorverpleegkundige, is praktijkbegeleider bij het dialysecentrum en de opleiding die zij aanbieden.
Blijven ontwikkelen als verpleegkundige
Eerst werkte Lotte op cardiologie, toch lag dit haar niet helemaal. Ze was op zoek naar een plek waar ze academische en acute zorg kon geven, maar iets regelmatiger kon werken: deze heeft ze nu zeker gevonden in de dialysezorg. Vorig jaar kreeg ze de kans om hier door te groeien als praktijkbegeleider, omdat haar voorganger wegging. Het was wat snel, maar met goede steun van haar leidinggevende en dankzij de ontwikkelingsmogelijkheden van het UMC Utrecht staat ze nu ook klaar voor alle dialyseverpleegkundigen in opleiding (cursisten), naast haar reguliere diensten in de dialysezorg.
De ruime opleidings- en doorgroeimogelijkheden lijken meer dan nodig. De dialyseverpleegkunde heeft volgens Lotte vaak nog onterecht een ‘stoffig imago’. Maar niets is minder waar, vertelt ze: “Ik kan begrijpen dat mensen dat idee hebben, chronische zorg heeft dat vooroordeel namelijk vaker. Dat beeld had ik zelf ook. Toch is dit niet zo, als dialyseverpleegkunde ben je namelijk echt niet alleen bezig met de chronische zorg. Er komt ook een groot acuut deel bij kijken. Gelukkig worden deze vooroordelen al minder, we laten daarom ook mensen meelopen zodat ze zelf zien wat de dialysezorg allemaal inhoudt. We zien ook wel dat er gelukkig best veel sollicitanten zijn voor de opleiding. Vaste verpleegkundigen zien we helaas niet heel veel, dit is ook wel een landelijk probleem.”
Dialyseverpleegkundige worden
De opleiding tot dialyseverpleegkundige wordt gegeven in samenwerking met de Amstel Academie. Het dialysecentrum in het UMC Utrecht faciliteert hiervan het praktijkgedeelte. De opleiding zelf duurt minimaal vijftien maanden. De cursisten maken hier kennis met alle facetten van de dialysezorg: van peritoneale dialyse bij kinderen tot aan transplantaties. In de praktijk worden de cursisten al vroeg losgelaten. “We nemen ze al snel mee in bereikbaarheidsdiensten zodat ze ook zoveel mogelijk acute zorg meemaken. Zo zorgen we dat ze geprikkeld blijven en alles mee kunnen krijgen.”
Het UMC Utrecht wil natuurlijk zoveel mogelijk cursisten de kans bieden om deze opleiding te laten volgen, maar ze houden hier wel goed rekening met de persoonlijke ontwikkeling van de cursisten. “We zijn nu ook een voorwerkperiode op maat aan het inrichten, waardoor de cursist ook de uitdaging krijgt die hij of zij nodig heeft. Dit doen we om zo de opleiding zo optimaal mogelijk in te kunnen delen”, vertelt Lotte.
Leren in de praktijk
Door corona was het soms wat lastiger het afgelopen jaar. Het praktijkgedeelte werd groter en belangrijker, want de theorie werd voornamelijk online gegeven. Daardoor stelden veel cursisten bijvoorbeeld meer vragen op de werkvloer. “Wij moeten een steentje bijdragen om de kennis up to date te houden en te zorgen dat ze hun opleiding goed kunnen afronden. Het is een uitdaging voor ons allemaal, maar we hebben wel geleerd hoe flexibel we zijn. Het gaat juist heel goed nu.”
Naast de reguliere opleiding biedt het UMC Utrecht dus ook andere ontwikkelingsmogelijkheden binnen het dialysecentrum. “Er zijn heel veel mogelijkheden om bijvoorbeeld seniorverpleegkundige te worden of in andere werkgroepen te participeren. Zo kreeg ik dus de kans om door te leren tot praktijkbegeleider, terwijl een collega van mij de vaatwerkgroep-opleiding is gaan doen.” Naast de extra uitdaging die geboden wordt in het doorontwikkelen, biedt UMC Utrecht ook klinische lessen aan en is er jaarlijkse bijscholing. Deze mogelijkheden zijn belangrijk in de afwisselende werkomgeving van het dialysezorg. “We zijn een academisch centrum en willen dat mensen zich kunnen blijven ontwikkelen.”
Heb je interesse in de dynamische werkomgeving van het dialysecentrum van UMC Utrecht en ben je benieuwd naar de opleiding? Kijk dan hier voor meer informatie!