Een balans vinden in stilstaan en bewegen is een grote uitdaging in de zorg. Bij sommige organisaties is er van stilstaan bijna geen sprake, terwijl beweging juist enorm aanwezig is. Vitaliteitscoach Nicole Schreuder legt uit hoe jouw bewegingspatroon er het beste uitziet.
Beweging omdat je (trap) loopt. Beweging omdat je een cliënt helpt bij een transfer. Beweging tijdens het rondje lopen in de pauze. Het spreekwoord ‘rust roest’ gaat bij veel zorgmedewerkers niet op. Als je werkt in de zorg beweeg je voldoende, toch? Maar is dat wel zo?
Topsport
Als je kijkt naar een voetbaltopsporter, dan zien we dat diegene traint om nog beter te kunnen ‘scoren’ tijdens de wedstrijd. De wedstrijd is letterlijk de voetbalwedstrijd en de trainingen zijn de voetbaltrainingen. Maar een topsporter doet meer dan alleen de voetbaltrainingen om tijdens de wedstrijd in topconditie te zijn.
De topsporter doet bijvoorbeeld ook aan krachtraining, let op zijn voeding en neemt op tijd rust. De topsporter heeft volledige focus op het middel, zodat het resultaat hieruit kan voortkomen. Hier kunnen wij van leren. Want wat doe jij om in conditie te zijn tijdens je werk? Om voldoende energie te hebben? Natuurlijk zet jij veel stappen, maar andere vormen van beweging zijn ook belangrijk. Denk bijvoorbeeld eens aan krachttraining of stabiliteitsoefeningen. En ook je slaapritme telt mee, net als hoe vaak jij ontspant en hoe je voedingspatroon eruitziet.
Bewegen op het werk
Tijdens jouw wedstrijd (je werk) wil je optimaal kunnen presteren. Je wil tijdens je dienst voldoende energie hebben. Sterker nog, je wil ná je dienst ook nog energie hebben, voor je vrije tijd. Of vóór je dienst, als je bijvoorbeeld pas laat moet beginnen. Tijdens je werk wil je daarom je lichaam niet overbelasten. Je gebruikt de juiste hulpmiddelen en nodigt de cliënt (indien van toepassing) uit in het kader van zelfredzaamheid en eigen spierbehoud.
Wist je dat er in de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting staat dat je niet meer dan 23 kilo mag tillen? En dat je bij vaker dan twaalf keer per dienst je niet meer dan 12 kilo mag tillen? En wist je dat je niet langer dan 4 uur (totaal over je hele dienst) mag stilstaan? Zo niet, dan ben je misschien ook niet bekend met de zes karvragen: waarin staat vastgelegd hoe je objecten en karren mag verplaatsen. Belangrijke informatie om op te letten. Want wanneer jij hier alert op bent, wordt bewegen voor jou makkelijker. Hierdoor ga je energie overhouden!
Bewegen in je vrije tijd
De WHO en de Nederlandse Gezondheidsraad hebben ons een bewegingsadvies gegeven. Over wat je minimaal voor jezelf zou kunnen betekenen om zo in goede conditie te blijven en voldoende energie te houden. Om zo de natuurlijke (fysieke en mentale) achteruitgang te vertragen. De adviezen zijn als volgt:
- Beweeg minstens 150 per week matig tot intensief (van de gewone wandeling tot bijvoorbeeld snel fietsen)
- Doe minstens 2x per week aan spier- en botversterkende activiteiten (fitness, bodypump, thuis met een app, etc.)
- Doe aan balansoefeningen (yoga, pilates, etc.)
- Zorg ervoor dat je elk dagdeel (ochtend, middag én avond) minimaal 10-30 minuten aaneengesloten in beweging bent (bijvoorbeeld door werken in de tuin of wandelen met de hond)
Ga je een nieuwe vorm van beweging starten? Combineer dit dan (als het kan) met een oude gewoonte. Ga bijvoorbeeld sneller fietsen op de terugweg naar huis. Ga staan op 1 been tijdens het tanden poetsen. Haal lopend een kleine boodschap in de winkel, terwijl je luistert naar een podcast. Zoek de leukste en handigste combi’s op! Zo wordt het een onderdeel van levensstijl.
Onthoud bovendien goed dat de beweging die je zowel tijdens als naast het werk doet, jouw werk lichter kan maken. En een extra mooi weetje: resultaten in het verleden bieden op dit vlak wél meer garantie voor de toekomst! Super fijn als je pensioen in aantocht komt!