Uitstellen, daar zijn de meesten van ons wel goed in. Soms doe je dit misschien bewust, maar onbewust komt dit ook vaak voor. Vitaliteitscoach Nicole Schreuder geeft je handvatten om eindelijk eens met die uitgestelde taken aan de slag te gaan.
Bij uitstellen denk je vast aan dat je vroeger op school pas een dag voor je toets begon met leren. Of dat je dat ene belletje waar je tegenop ziet steeds weer even verder van je af schuift. Maar onbewust uitstelgedrag vertoon jij waarschijnlijk ook. Je gaat bijvoorbeeld eerst nog stofzuigen, de tafel afnemen of de hond kammen voordat je… Want dat moet namelijk ook allemaal gebeuren.
Je voelt je zelfs heel productief: ‘kijk wat ik allemaal al gedaan heb!’ denk je dan. En dat gevoel maakt het tijdelijk minder erg dat je hetgeen wat je écht moest doen (nog) niet hebt gedaan. Maar het effect is ook dat je vaak nóg erger opziet tegen de dingen die je eigenlijk wilde doen. Korte termijn fijn en lange termijn pijn.
Prioriteiten helder krijgen
Een vriendin vraagt hoe het met je gaat en jij antwoord: “Je kent het wel. Druk, druk, druk.” Het is een uitspraak die vaak positief wordt opgevat. Je bent goed bezig, je hebt genoeg te doen. Alleen er zit een groot verschil tussen druk zijn en druk doen. Dus de vraag is: ben je druk of doe je druk? En daarna: wat is de reden dat je druk bent of doet?
Wat stop jij allemaal in jouw 24 uur? En waar leg jij de prioriteiten? Dat gaat alles uitmaken voor de uiteindelijke keuzes die je maakt. Dus ook bij het uitvoeren van activiteiten die je niet zo leuk vindt. De prioriteitenmatrix van Eisenhower en Covey kan hierbij helpen.
Bron: Abundant Life
Wat is dringend en niet dringend? Wat is belangrijk en onbelangrijk? Waar besteed jij de meeste tijd aan? Als voorbeeld: je besteedt veel tijd aan voorbereiding, planning (wel belangrijk, niet dringend). Of het scrollen op de mobiel, het doornemen van irrelevante mail (niet dringend en onbelangrijk). Dan houd je automatisch minder tijd en energie over om de dingen te doen die je niet zo leuk vindt, maar die wel dringend en belangrijk zijn. Het is dus goed om eens te bedenken welke activiteiten je kan minderen of schrappen van je dagplanning en wat jouw grootste afleiding eigenlijk is.
Eat that frog
Mark Twain beschreef de time-management klassieker ‘Eat that frog’. De kikker is jouw grootste en meest belangrijke taak, eentje die je misschien niet zo leuk vindt. Je weet waarschijnlijk al wat hetgeen is wat jij aan het uitstellen bent. Breng dit nog duidelijker in beeld door de volgende stappen te doorlopen:
- Beschrijf jouw kikker: wat is precies je doel? Maakt dit SMART. Formuleer wat en wie je nodig hebt om dit doel te bereiken?
- Maak onderscheid tussen de kikkers en de kikkervisjes. Wat zijn belangrijke taken en wat is veel minder belangrijk? Wat moet je doen en wat kan je elimineren? Maak een lijst volgens de ABCDE-methode.
- Ga aan de slag met de meest dikke en lelijke kikker. Maak hier tijd voor en rond de taak ook af. De ochtend is het meest geschikt hiervoor, om uitstellen te voorkomen. Bovendien heb je dan vaak de meeste energie.
Het resultaat: korte termijn pijn en lange termijn fijn!