Boodschappen doen, werken, de was vouwen en ga zo maar door. Voor veel mensen is dit een dagelijkse routine, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij zorgorganisatie ASVZ kijken ze naar de mogelijkheden in plaats van te focussen op beperkingen.
Renske Mulder is sectormanager bij ASVZ. Ze vertelt: “Wij kijken niet naar beperkingen, maar naar mogelijkheden. Elk mens heeft ongeacht zijn beperking, net als jij en ik, een kwaliteit en een kracht. We proberen die kracht altijd als startpunt te nemen en daar de begeleiding op af te stemmen. Dat je een beperking hebt, betekent niet dat je niks kan. We proberen de cliënten zoveel mogelijk het gewone leven te laten ervaren.”
Met deze missie en visie zorgt ASVZ voor de juiste begeleiding voor mensen met een beperking. De organisatie ziet veel verschillende zorgvragers. Mensen met verstandelijke of lichamelijke beperkingen, maar ook mensen met gedragsproblemen krijgen begeleiding van ASVZ. Renske: “Ik heb altijd het gevoel dat er een bepaalde stigmatisering over de gehandicaptenzorg is. Wij zoeken nu bijvoorbeeld naar verpleegkundigen, maar dat verwachten veel mensen niet. De gehandicaptenzorg is veel meer dan cliënten in een rolstoel duwen en billen wassen.”
Mogelijkheden
De dagelijkse begeleiding bestaat uit cliënten zoveel mogelijk het gewone leven laten ervaren. “Door te kijken en luisteren kom je erachter wat de menselijke behoeftes zijn. Niet iedere persoon met bijvoorbeeld autisme heeft dezelfde begeleiding nodig. Je moet goed kijken naar waar iemand vandaan komt, hoe iemand is opgevoed en wat het IQ bijvoorbeeld is. De levenservaring is belangrijk in het proces.”
Ze vervolgt: “Alles wat wij doen is met een doel en draait om een betekenisvolle daginvulling. Hier hoort ook schoonmaken, boodschappen doen en koken bij. Het zijn de bezigheden die jij en ik ook doen.” Naast de dagelijkse invulling van de dag worden er ook speciale activiteiten georganiseerd. Zo werd er onlangs een buddyrun georganiseerd. Renske legt uit dat dit een obstakel run is, speciaal voor mensen met een beperking. “Het uitgangspunt is samenwerken en elkaar helpen. Het samen aangaan van uitdagingen en het samen vieren van de successen.”
Het belang van de zorg
“Ik vind mijn werk echt heel mooi. Er is geen dag hetzelfde en ik weet nooit wat me te wachten staat. Door de activiteiten kan je veel beter verbinden met de cliënten. Je ziet bij mensen die als ‘moeilijker’ in de maatschappij worden gezien, dat ze veel meer kunnen bereiken als ze vertrouwen krijgen.”
Het geven van vertrouwen zit in de basis van het behandelmodel Triple-C en komt dan ook in verschillende situaties naar voren. Renske vertelt over een vakantie met een groep cliënten. “Als er een wens is om op vakantie te gaan, dan proberen we dit te organiseren. Op vakantie gaan hoort immers ook gewoon bij het ‘normale leven’. Met een van de bewoners gingen we een berg beklimmen. Met touw en al gingen we de berg op en stap voor stap zijn we naar boven geklommen. Daar was hij zo trots op! En ik ook op hem, we hadden het samen bereikt. We bieden de cliënten onvoorwaardelijke ondersteuning en doen alles samen. Ik merkte daarna veel meer vertrouwen in onze relatie en dat merk je ook in de begeleiding. Hij heeft het er nog steeds over.”
Renske werkt nu al ruim twaalf jaar bij ASVZ. Ze begon als invalkracht met een nulurencontract en gaat nu starten in het managementteam. “Er is veel ruimte voor ontwikkeling binnen ASVZ. Een van onze waarde is dat we trots, maar bescheiden zijn. We leren nog elke dag om onze zorg beter te maken. Waar ik echt trots op ben is dat onze medewerkers allemaal dezelfde visie hebben. We kijken naar wat er wel kan, ongeacht wat je doet. Een krachtige visie waarmee we veel kunnen bereiken. De wereld is soms al zo onoverzichtelijk, dus een helpende hand is altijd handig.”