Bij een behandeling met Botox denk je misschien al snel aan rimpels wegwerken en andere cosmetische ingrepen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat Botox ook een antwoord kan zijn op medische en therapeutische problemen.
Heb je bijvoorbeeld last van migraine, tandenknarsen of overmatig zweten, dan werkt een Botoxbehandeling vaak heel effectief. Je zou dan ook denken dat een Botoxbehandeling met een medische indicatie vergoed wordt door de zorgverzekeraar: Botox is tenslotte een geregistreerd geneesmiddel, maar toch is dit vrijwel nooit het geval.
Verwijzing huisarts of medisch specialist
Mocht je een medische indicatie hebben voor een Botoxbehandeling, dan is het aan te raden om dit eerst te laten vaststellen door een huisarts of medisch specialist. Botox wordt vaak ingezet voor cosmetisch doeleinden, het is daarom van belang dat je aan jouw zorgverzekeraar kan aantonen dat deze behandeling noodzakelijk is voor het oplossen van jouw medische klachten. Een zorgverzekeraar vraagt altijd om een verwijzing waar de noodzaak van een behandeling op staat uitgelegd.
Helaas bieden maar enkele verzekeraars de optie aan om je bij te verzekeren voor een Botoxbehandeling met een medische indicatie. Biedt jouw zorgverzekeraar dit aan, dan kan de cosmetisch kliniek waar je je laat behandelen een factuur opstellen die je kan indienen bij de zorgverzekeraar. Bespreek dit vooraf wel met je kliniek. Ook als je de factuur vergoed krijgt, moet je vaak wel een stukje eigen risico betalen. Een Botoxbehandeling met een cosmetische indicatie (bijvoorbeeld tegen rimpels) wordt nooit vergoed. Het is even wat uitzoekwerk, maar voor sommige medische indicaties is het zeker de moeite waard om een behandeling vergoed te krijgen.
Medische indicaties voor een Botoxbehandeling
1. Overmatig zweten (hyperhidrosis)
Zweet je aanzienlijk meer dan anderen en ervaar je hier vervelende situaties door, dan is Botox soms de enige manier om dit medische probleem te behandelen. Door de meeste zorgverzekeraars wordt overmatig zweten gezien als een medisch probleem, echter moeten de klachten wel meer zijn dan alleen transpireren.
Elke zorgverzekeraar stelt specifieke voorwaarden op. Zo stellen sommige zorgverzekeraars bijvoorbeeld dat de huid kapot moet zijn door het zweten en dat je last moet hebben van infecties. Dit moet dan vastgesteld worden door de huisarts of een medisch specialist. Een cosmetisch arts kan deze verwijzing voor de zorgverzekering niet maken, de cosmetisch arts kan alleen behandelen.
2. Tandenknarsen
Een ander vervelend probleem dat vaak goed is op te lossen met Botox is tandenknarsen. Tandenknarsen is het bewust of onbewust over elkaar schuiven van de kiezen of tanden waardoor er een knarsend geluid ontstaat. Veel mensen doen dit in hun slaap. Tandenknarsen kan schade veroorzaken aan het gebit, kaakklachten veroorzaken of de kauwspieren vergroten.
Dit probleem valt bij de zorgverzekeraar onder de categorie ‘gnathologie’. In veel gevallen wordt een behandeling met Botox tegen tandenknarsen helaas niet vergoed. Eventueel kan je nog de tandartsverzekering raadplegen, maar de kans is klein. Gelukkig zijn er wel overige oplossingen voor tandenknarsen, bijvoorbeeld het dragen van een bitje.
3. Migraine
Tot slot is chronische migraine een medisch probleem dat in sommige gevallen met Botox goed onder controle te krijgen is. Door het aanspannen van de voorhoofds- en fronsspieren kan dit continue druk geven op het voorhoofd waardoor migraine kan ontstaan. Botox kan deze spieren laten ontspannen waardoor migraine geen kans meer krijgt.
Helaas wordt deze behandeling voor migraine bijna nooit vergoed door de zorgverzekeraars. Het is dan dus zoeken naar alternatieven of de behandeling toch zelf betalen. Een tip kan zijn om gebruik te maken van een verkoelend hoofdmasker, dit kan migraineklachten enigszins doen afnemen.