Verpleegkundige David Klein werkte dit voorjaar fulltime op de corona-afdeling, totdat hij het virus zelf kreeg. Iedereen deed wat ‘ie kon, maar met de kennis van nu had de bescherming beter gekund, stelt hij.
Het is niet te herleiden waar David het virus opliep. “Natuurlijk is de kans groter dat ik op mijn werk besmet ben, maar het zou ook in de supermarkt gebeurd kunnen zijn.” Zelf denkt hij het opgelopen te hebben door een van zijn collega’s. “Je wil anderhalve meter afstand houden, maar dat is bijna onmogelijk omdat het ziekenhuis er niet op ingericht is. En als een iemand ziek is, wordt dat zo overgedragen.”
Geen extra compensatie
Het resultaat is dat bijzonder veel verpleegkundigen ziek werden, zelf kent David er in zijn omgeving al zo’n tweehonderd. Eind april maakte het RIVM bekend dat er op dat moment al 13.884 zorgverleners besmet waren geraakt met het virus. Daarvan was in 458 gevallen een ziekenhuisopname nodig en overleden er negen zorgmedewerkers.
Ondanks het verhoogde risico, krijgen deze mensen geen financiële compensatie. “Dat is heel bizar”, vindt David. “Natuurlijk moeten er altijd keuzes gemaakt worden, maar hiervoor zou je wel extra gecompenseerd moeten worden. Als je kijkt naar de lijst van vitale beroepen, wordt het merendeel daarvan niet goed betaald. Zorgverleners, maar ook docenten en vuilnismannen bijvoorbeeld.”
Buiten het extra risico, zijn de omstandigheden ook zwaar. “Drie uur in zo’n beschermend pak werken, is echt heel heftig”, vertelt David. “Maar daarnaast heb je door corona ook te maken met veel stress, traumatische situaties en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Dat stapelt wel op.”
Verpleegkundigen beter beschermen tegen corona
De ziekenhuizen hadden een verschillende aanpak in hun corona-behandelingen. “Als gedetacheerde kom ik op verschillende plekken en kan ik dus ook vergelijken”, zegt hij. Over het algemeen zijn er twee verschillende manier van werken. Bijvoorbeeld het ziekenhuis met een volledig afgesloten corona-afdeling, waar je urenlang helemaal beschermd rondloopt.
“Maar sommigen hadden vieze kamers en een schone gang, bij wijze van spreken. Je moet je vaak omkleden en de grens tussen schoon en vies vervaagt snel. Het virus houdt zich niet aan zo’n kamer natuurlijk”, vertelt David. Hij benadrukt dat er in the heat of the moment natuurlijk gedaan werd wat goed leek, of wat het best haalbare was.
“Maar met de ervaring van nu, denk ik zeker wel dat we zo’n virus beter aan kunnen pakken”, zegt hij. Naast de bescherming voor zorgpersoneel, had het virus ook een grote impact op de reguliere zorg. Die kwam volledig stil te liggen. Geplande operaties werden geschrapt, belangrijke behandelingen afgezegd.
“Bij een eventuele tweede golf denk ik dan ook dat er speciale coronaziekenhuizen komen, die volledig zijn ingericht op deze patiënten. Zo kan je het veilig inrichten en hoeft de zorg niet weer stil te liggen.”