Houd jij ook zo van bakken maar wil je liever geen taarten vol suiker en vet maken? Dan heb ik de oplossing voor je: ga gezond bakken. Leuk om te doen én leuk om te eten. Natuurlijk kan je er ook nog voor kiezen om jouw gezonde baksels vervolgens mee te nemen naar de werkvloer. Dat zullen je collega’s echt geen straf vinden!
Zelf ben ik groot fan van carrot cake. Deze gezonde carrot cake muffins maken dan ook een groot feest van het ontbijt of je tussendoortje (met collega’s). Want zeg nou zelf: de dag beginnen met een muffin maakt op voorhand al een hoop goed, toch? En al helemaal als het een gezondere variant is, dan kunnen we er stiekem af en toe best een extra eten. Nog een pluspunt: je hebt niet veel ingrediënten nodig én bent binnen een half uurtje klaar!
Ingrediënten
(voor 12 stuks)
300g wortel
250g speltmeel
16g bakpoeder
4 bananen
150ml Griekse yoghurt
150ml kokosolie
1 handje walnoten
Gebruik eventueel wat honing om het zoeter te maken
Zo simpel is het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de wortelen en rasp ze fijn.
- Zeef het speltmeel samen met het bakpoeder en een snuf zout boven de kom van de keukenmachine.
- Breek 3 bananen in stukjes en doe samen met 75 milliliter Griekse yoghurt in de kom.
- Smelt vervolgens de kokosolie in een pan en voeg vervolgens samen met 100 milliliter water bij de rest van de ingrediënten in de kom.
- Mix het geheel kort door, er mogen nog wat stukjes banaan te zien zijn voor een lekkere bite.
- Breek de walnoten in stukjes en spatel samen met de wortel door het beslag. Houd wat walnoten en wortel apart voor de topping.
- Vet een muffinvorm met 12 holtes in (ik gebruik vaak een silliconen muffinvorm, zo komen je baksels later makkelijk uit de vorm) en verdeel het beslag over de holtes.
- Zet de muffinvorm in de oven en bak in zo’n 25 minuten gaar. Tip: de muffins zijn klaar als je er een satéprikker insteekt en deze er weer droog uit komt.
- Laat de muffins helemaal afkoelen en maak dan de topping. Doe voor de topping de overgebleven 75 milliliter Griekse yoghurt samen met de laatste banaan in een kom en prak tot een gladde massa.
- Smeer de topping over de afgekoelde muffins en maak af met de achtergehouden walnoten en wortelrasp on top!
Wedden dat dit recept voor een grote glimlach bij jou en je collega’s zorgt? Eet smakelijk!