Onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen, iedereen zal het gevoel wel herkennen. Vooral als stagiaire of pas afgestudeerd verpleegkundige. In het begin is dat natuurlijk logisch, je hebt nog weinig werkervaring en minder kennis dan een verpleegkundige die al wat jaartjes meegaat. Op den duur zou je zelfvertrouwen daarom met je mee moeten groeien. Maar wat als dit niet zo is?
Ik kom tijdens mijn werk met veel verpleegkundigen in contact en ook hier geldt natuurlijk dat iedereen anders is. De ene verpleegkundige staat als een huis en de ander is wat voorzichtiger. Al die verschillen zeggen overigens niets over iemands kwaliteiten, laat ik daarmee beginnen.
Een teveel aan zelfvertrouwen kan je bijvoorbeeld wat ondoordacht maken en in een werkveld met kwetsbare mensen is dat niet altijd handig. Aan de andere kant is het ook belangrijk om een knoop door te kunnen hakken en niet besluiteloos te blijven.
Help ik ben onzeker, wat nu?
Als je merkt dat je in je werk meer onzeker bent dan je zou willen zijn, dat je veel twijfels hebt en dat je voor je gevoel en te grote verantwoordelijkheid hebt dan zou ik je graag de volgende tips mee geven:
- Heb vertrouwen in de kennis en de ervaring die je in je leven hebt opgedaan
Je bent verpleegkundige, dat is niet niets! Je hebt het diploma zogezegd niet bij een pakje boter gekregen, het zegt echt iets over je capaciteiten. - Praat met collega’s
Bespreek moeilijke zaken, deel je zorgen en check of deze reëel zijn. - Vraag om feedback en doe er je voordeel mee!
Geloof het ook wanneer je positieve feedback krijgt en neem dit mee in je achterhoofd bij een volgende situatie. - Zorg dat je gemaakte keuzes kan verantwoorden
Baseer je beslissingen op kennis, ervaring en op evidence-based onderzoeken of richtlijnen. - Ontdek je talent
Waar ben jij als verpleegkundige goed in en waar word je gelukkig van? Ook belangrijk: kan je dit doen op je huidige werkplek of zouden je talenten op een andere werkplek beter naar voren kunnen komen? - Vergelijk jezelf niet met je collega’s!
Zoals al eerder gezegd: iedereen is anders en iedereen heeft iets waardevols te brengen. - Maak je groei inzichtelijk
Het opschrijven van bepaalde casussen hielp mij hierbij. Ik schreef een casus op die op een of andere manier indruk op me had gemaakt en sloeg dit ergens op. Een paar jaar later las ik weer eens zo’n casus, hierdoor viel me op dat ik destijds echt nog een beginner was en dat ik nu heel andere keuzes zou maken. Dat zegt niets over mijzelf toen, maar over mijzelf nu. - Trek op tijd aan de bel
Of het nu gaat over een te grote verantwoordelijkheid, of een groot gevoel van onzekerheid wat je zelf niet opgelost krijgt: wees een open boek en ga eens in gesprek met je leidinggevende. Misschien kan hij of zij je helpen door mee te denken.
Hoe is dat voor mij?
Natuurlijk ben ik tijdens mijn stages of bij het starten in een nieuwe functie ook zoekende en heb ik soms veel twijfels over wat ik het beste zou kunnen doen. Soms twijfel ik zelfs of ik wel geschikt ben voor deze baan. Toch heb ik een soort van natuurlijk zelfvertrouwen, ik zal eerder iets te overmoedig worden in mijn werk dan te onzeker. Ik krijg vaak de feedback dat ik stevig in mijn schoenen sta en ik merk dat dit vertrouwen geeft bij het team en bij de cliënt.
Hoe zit dit bij jou? Ben jij zelfverzekerd in je werk? Welke tips zou jij willen delen?