Ik worstel er best mee om naast mijn werk, gezin en huishouden ook nog te sporten. Als de kinderen ’s avonds op bed liggen, ruim ik het huis op en plof ik daarna graag op de bank met een goed boek of een leuke tv-serie. Gelukkig is het werken in de zorg perfect om wat meer beweging te krijgen!
Als moeder van vier leuke kids met een baan van 32 uur per week, is sporten niet echt voor mij weggelegd. Zeker niet in die avonden na een werkdag. Er is dan al genoeg te doen: iedereen moet eten, de was moet gedaan worden en overal ligt rotzooi. Sporten is simpelweg een uitdaging, ook al zou ik dat graag wat meer willen doen.
Om toch voldoende beweging te krijgen, zet ik bewust mijn werkuren in. Wij redden als verpleegkundige met gemak die 10.000 stappen per dag en ik ga graag op de fiets naar mijn werk, maar er zijn nog veel meer slimme maniertjes om te bewegen op je werk. Ik deel er een paar met je:
1. Maak een ommetje met een cliënt
Bewegen is goed voor iedereen, dus ook zeker voor je cliënten. Maak als je tijd hebt eens een wandelingetje met iemand van de afdeling, dat maakt het ook nog eens een stuk gezelliger. Ook voor de zorgverlening is het alleen maar goed, op deze manier leer je iemand namelijk nog beter kennen. Bij sommige instellingen zijn er trouwens ook duo-fietsen aanwezig, daar kan je natuurlijk ook samen mee op pad gaan.
2. Neem de trap in plaats van de lift
Deze ligt voor de hand, maar blijft effectief. Na mijn bevalling is mijn conditie nog lang niet op pijl en om daar aan te werken begon ik eerst met de trap nemen als ik naar beneden moest. Toen dit me makkelijk afging nam ik de trap ook naar boven, met steeds een etage verschil. Telkens als het beter ging, nam ik er weer een etage bij. Zo bouw je langzaam een conditie op.
3. Gewichtheffen met werkspullen
Aan je armspieren werken terwijl je aan het werk bent kan op verschillende manieren. Ik doe bijvoorbeeld af en toe wat bicep curls met mijn volle waterflesje. Wanneer dat te licht wordt, kan je de accu’s van de liften gebruiken. Die zijn hier perfect voor: ze hebben een mooi gewicht en vaak ook nog eens een handvat waardoor je ze makkelijk vast kunt houden.
4. Leg day
Oké, deze kan in het begin misschien een beetje ongemakkelijk voelen, maar is wel een goede toevoeging. In de zorg lopen we sowieso al heel veel, waarom zou je daar niet optimaal gebruik van maken? Terwijl je loopt kan je je beenspieren en billen trainen door je knieën te heffen en dit af te wisselen met hakken-billen. Het ziet er misschien wat gek uit, ik neem hiervoor daarom altijd het gangpad waarin ik bijna niemand tegenkom.
5. Squats
Als je erover nadenkt is kousen aantrekken de ideale activiteit om te combineren met squats. Twee steunkousen, twee sokken en dan nog een paar schoenen leveren per cliënt toch makkelijk zes squats op. Dus zet je voeten de volgende keer op schouderbreedte, houd je tenen recht naar voren en buig zo door je knieën.
6. Het gymmomentje
Er zijn regelmatig gymmomentjes met cliënten en ik grijp altijd de kans aan om met ze mee te doen. Samen rekken en strekken of een bal overgooien, ik doe fanatiek mee en probeer al mijn spieren te gebruiken. Bij veel instellingen zijn er al beweegtuinen, die zijn ook ideaal om samen met een van je cliënten te gebruiken.
7. Muurzitten
Dit is zo’n simpele oefening waar je bijna niets voor nodig hebt, maar die wel ontzettend effectief is. Heb je een telefoongesprek, houd je op de gang een kort werkoverleg of heb je even pauze? Ga dan eens tegen de muur aan ‘zitten’, alsof er een stoel onder je staat. Zo heb je toch weer even je benen getraind. Houd je overleg wel kort, want dit houd je geen uren vol! 😉
8. Dansen
Bewegen moet ook vooral leuk zijn en dansen is daar de perfecte vorm voor. Werk je in een kleinschalige woonvorm, zet dan eens wat muziek aan en dans er samen met je cliënten op los. Een paar nummers zullen iedereen al goed doen. Je komt niet alleen in beweging, maar het is ook goed voor je brein. Ondertussen heb je samen even een momentje van ontlading en zal er ongetwijfeld gelachen worden.