Verpleegkundigen vallen onder het tuchtrecht. Toch weet de helft van de verpleegkundigen niet wat het tuchtrecht voor hen betekent, zo blijkt uit een onderzoek van het Nivel. Om je op weg te helpen zetten we 5 veelgestelde vragen over het tuchtrecht voor je op een rij, met onderaan tips om klachten te voorkomen.
Wat is het tuchtrecht?
Als je als verpleegkundige staat ingeschreven in het BIG-register, val je onder het tuchtrecht. Ook andere zorgverleners, zoals artsen, vallen onder het tuchtrecht. Het tuchtrecht is er gekomen om patiënten te beschermen tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen van zorgverleners. Het tuchtrecht geeft patiënten de mogelijkheid een klacht in te dienen bij een van de regionale tuchtcolleges en het handelen van hun zorgverlener te laten toetsen. De uitspraken van het tuchtcollege hebben een waarschuwende en voorlichtende werking om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
Voorbeelden van klachten kunnen zijn: niet tijdig raadplegen van een arts, onheuse bejegening, het verstrekken van verkeerde medicijnen, schenden van het beroepsgeheim, seksueel of ander grensoverschrijdend gedrag.
Moet ik een advocaat inschakelen als iemand een klacht tegen mij indient?
Het is niet verplicht om een advocaat of jurist in de arm te nemen, maar het is zeker raadzaam om dat wel te doen. Een juridische procedure is een onbekend traject als je daar nooit mee te maken hebt. Dan is het fijn als je bij iemand met verstand van zaken terecht kunt die jou gedurende de gehele procedure begeleidt. Vooral de eerste brief, het verweerschrift, is belangrijk. Als zo’n eerste stuk niet goed is opgesteld, kun je daarmee je verdediging schade berokkenen, wat later moeilijk te herstellen is.
Mag ik contact opnemen met een patiënt die een klacht tegen mij heeft ingediend?
Ja, dat mag. Een professionele opstelling bij een tuchtklacht begint juist met het aanbieden van een gesprek. Een patiënt en/of de familie ervaart het contact vaak als positief. En ook het tuchtcollege ziet het aanbieden van een gesprek als positief. Ook als de patient/familie het gesprek afwijst, zal het aanbod voor een gesprek in een tuchtrechtelijke beoordeling positief meewegen.
Legt het tuchtcollege ook straffen op?
Het tuchtcollege spreekt niet over straffen, maar over maatregelen. De maatregel is een middel om de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren. Het tuchtcollege kan de volgende maatregelen (of een combinatie daarvan) opleggen:
– een waarschuwing
– een berisping
– een geldboete van maximaal € 4.500,-
– een schorsing van de inschrijving in het register voor ten hoogste één jaar
– een gedeeltelijke ontzegging van de bevoegdheid het betrokken beroep uit te oefenen
– doorhaling van de inschrijving in het register.
Alle maatregelen – behalve de waarschuwing- worden vermeld in het BIG-register. Voorheen werden berispingen en geldboetes ook niet vermeld in het BIG-register. Vanaf 1 juli 2012 is dat wel het geval en wel voor de duur van 5 jaar.
Moet ik ook een schadevergoeding/ claim betalen aan degene die een klacht heeft ingediend?
Een schadevergoeding of claim loopt niet via het tuchtcollege. Als een klager een schadevergoeding eist, zal hij daarvoor jou of als je in loondienst werkt je werkgever aansprakelijk moeten stellen. Jouw werkgever heeft hiervoor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Als je als zzp’er werkt, moet je zelf een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben.