Het lezen van boeken is een uitstekende manier om je kennis uit te breiden, herkenning te vinden en je vaardigheden scherp te houden. We lichten daarom vijf boeken uit die jij als zorgverlener gelezen moet hebben.
Wil jij jezelf inspireren met een nieuwe kijk op de zorg? Of ben je juist razend benieuwd naar de ervaring van andere zorgprofessionals? Dan zijn deze boeken echt iets voor jou.
1. Hoe het lichaam onthoudt wat je zelf vergeten bent
Onze emoties en ervaringen hebben een grotere invloed op ons leven dan we vaak realiseren. Grote maar ook kleine traumatische gebeurtenissen uit ons verleden beïnvloeden onbewust ons gedrag. Door dit boek te lezen, leer je hoe je deze patronen kan herkennen en doorbreken. Bij jezelf en bij anderen.
Tom de Prest is manueel neurotherapeut en kinesioloog. In ‘Hoe het lichaam onthoudt wat je zelf vergeten bent’ laat hij zien welke impact emoties, gedachten en gevoelens hebben op ons lichaam en onze manier van denken. Want hoe vaker je aan iets denkt, hoe vaker je lichaam hier fysiek op reageert. Zo leef je als het ware op de automatische piloot. En dat wil je niet!
2. Echte dokters huilen ook
‘Echte dokters huilen ook’ is een boek van Warner Prevoo, een kankerspecialist die plots zelf longkanker kreeg. In zijn boek vertelt hij open over zijn eigen ziekteproces. Nu pas ziet hij hoe iemand zonder doktersjas de ziekte doormaakt. Hij wordt verzorgd door collega’s in zijn ziekenhuis. Hij vertelt over de pijn, de eenzaamheid en het zoeken naar de juiste woorden. Maar bovenal gaat het over de liefde voor het leven. Het boek biedt daarmee een inspirerend verhaal van een man wiens ziekte zijn blik op kankerpatiënten compleet heeft veranderd.
3. De Dienstpieper
In ‘De Dienstpieper’ biedt Marten van Olst ons een intieme kijk achter de schermen van het hectische leven als arts-assistent chirurgie in het ziekenhuis. Met veel vaart, humor en mededogen neemt hij ons mee in de rollercoaster van emoties die hij dagelijks ervaart. Hij beschrijft hoe hij heen en weer rent tussen de spoedeisende hulp en de zaal, hoe hij zich voelt wanneer er twee piepers tegelijk afgaan en hoe hij soms geen tijd heeft om even een boterham te eten. Maar hij vertelt ook over de euforie na een geslaagde ingreep en hoe hij soms even tijd vindt om met een patiënt te praten.
Het boek is ontroerend, onthullend en biedt een uniek perspectief op het leven van een arts in het ziekenhuis. Het laat ons zien hoe de werkdruk en het gebrek aan ruimte voor een leven buiten het ziekenhuis een tol eisen van zorgverleners.
4. VerpleegThuis
Als Teun Toebes (21) besluit om naar de gesloten afdeling van een verpleeghuis te verhuizen, verandert dat zijn hele leven. Hij ervaart hoe de zorg van mensen met dementie kan worden verbeterd. Met zijn boek ‘VerpleegThuis’ wil hij laten zien dat ons beeld van dementie aangepast moet worden. Dat je snel belandt in een sleur van ‘hoe het gaat’. En dat het menselijke kompas ook meegerekend mag worden.
Toebes vraagt zich af: hoe zou jij willen dat jouw geliefden worden verzorgd? En hoe zou jij willen dat jouw eigen toekomstige zorg eruitziet? In ‘VerpleegThuis’ beschrijft hij op ontwapenende en ontroerende wijze de problematische systemen die in de zorg en samenleving heersen, en hoe we deze kunnen veranderen. Daarbij geeft hij zijn ‘buren’ een gezicht én een verhaal.
5. Ook leuke meisjes worden vijftig
‘Ook leuke meisjes worden vijftig’ is een informatief en herkenbaar boek voor alle vrouwen (en mannen) die met de overgang te maken hebben. Het boek biedt niet alleen inzicht in hoe het vrouwelijk lichaam werkt tijdens de overgang, maar ook praktische tips en adviezen om deze periode zo goed mogelijk door te komen.
Het is op een toegankelijke en nuchtere manier geschreven door gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof. Het boek is goed wetenschappelijk onderbouwd en biedt up-to-date informatie over de wetenschap en praktijk. Bovendien belicht het de emotionele en sociale impact van de overgang op vrouwen en hun omgeving. Het hoofdstuk voor mannen is daarbij een mooie toevoeging, aangezien zij ook een belangrijke rol kunnen spelen tijdens deze periode.