De een heeft er een hekel aan en de ander wil niet anders: avonddiensten. Voor de mensen die, net zoals verpleegkundige Esther, niet gezelliger worden wanneer ze alleen maar vroege diensten moeten draaien, is het een uitkomst. Die eeuwige vraag ‘wat eten we vandaag?’, is wat haar betreft wel een van de grootste nadelen van de avonddienst. Ze deelt daarom een aantal maaltijdtips.
Terwijl ik voor de duizendste keer in korte tijd weer eens in de supermarkt naar het schap met kant-en-klaar maaltijden stond te staren, besloot ik dat ik het anders ging doen. Zodoende bedacht ik vijf lekkere, makkelijke én gezonde gerechten die hartstikke geschikt zijn om mee te nemen naar je werk wanneer je een avonddienst hebt. Eet smakelijk!
1. Pastasalade
Ik zou elke dag van de week wel pasta kunnen eten. Pastasalade meenemen naar het werk vind ik ideaal omdat het niet per se warm hoeft te zijn. Mocht het dus erg druk zijn op je werk dan hoef je niet bang te zijn dat je maaltijd koud wordt als je tussen het eten door toch nog even wat moet doen. Je kan er bovendien eindeloos mee variëren.
De basis is bij mij vrijwel altijd een volkoren pasta, zoals penne. Verder kijk ik altijd welke groentes ik nog in de koelkast heb liggen, zo maak ik ook gelijk wat restjes op. In mijn pastasalade vind je vaak courgette, (zongedroogde) tomaat, avocado, bladsla of rucola, (rode) ui en pijnboompitjes. Verder kan je de pastasalade natuurlijk nog aanvullen met alles wat je zelf lekker vindt. Zo doe ik er ook weleens kip, tonijn of mozzarella doorheen. Altijd een succes!
2. Nasi van bloemkoolrijst
Deze nasi is niet alleen bij mij een favoriet, thuis wordt het ook graag gegeten! Het fijne van deze maaltijd is dat je het op je werk prima in de magnetron kan opwarmen zonder dat het klef wordt. Daarnaast zit het boordevol groente omdat je de gewone nasirijst vervangt door bloemkoolrijst. Naast de bloemkoolrijst doe je er natuurlijk nog nasigroente in. Je kan wat kipfilet opbakken en er doorheen doen. Als je vegetarisch eet is vega kip of een eitje ook heel lekker!
Nasi is natuurlijk niet compleet zonder een klein beetje pindasaus, dus voeg die nog toe, et voilà. Mocht je het standaard nasirecept nou een beetje zat zijn, kan je ook nog variëren. Denk hierbij aan een nasi met garnalen of maak er een oosterse salade bij. Online vind je hier genoeg recepten voor.
3. Wraps
Erg makkelijk te maken en ook lekker om bij de lunch te eten als je nog wat overhoudt! En er is tegenwoordig zoveel mogelijk. Gewone wraps, volkoren wraps of wortelwraps: het kan allemaal. Je kan de wraps beleggen zoals je zelf wil. Ik vind de combinatie met heksenkaas of hummus, plakjes kipfilet, spinazie of sla altijd erg lekker. Ook maak ik ze vaak met kruidenkaas, zalm en avocado.
Als je er echt iets lekkers van wil maken, is wat dressing, carpaccio, Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en rucola een gouden combinatie. Soms neem ik nog wat cherrytomaatjes mee of maak ik een vlugge salade met sla, tomaat, komkommer en paprika om erbij te eten. Zo heb je weer een hele simpele maaltijd om mee te nemen, die ook echt voedzaam is.
4. Poké bowl
Deze valt ook weer in de categorie ‘restjes opmaken’. De basis van deze maaltijd is rijst, maar hierin kan je natuurlijk de rijst kiezen die je zelf het lekkerst vindt. Laatst heb ik zelfs een poké bowl met parelcouscous gemaakt in plaats van met rijst, echt een aanrader! Deze maaltijd is heel makkelijk vooraf te maken en mee te nemen. Helemaal ideaal dat je ook deze weer koud eet.
Bij een poké bowl kan je helemaal losgaan met alles wat je lekker vindt. Maïs, komkommer, wortel, sla, tomaat, mango, boontjes, radijs, avocado, ui. Noem het maar op! Verder kan je er vlees of vis naar keuze in doen (denk aan kip, pulled pork, garnalen, gamba’s, zalm, tonijn), maar dit hoeft natuurlijk niet. Persoonlijk vind ik het lekker om er wat noten doorheen te doen. Maak de poké bowl af met een saus naar keuze en klaar is kees.
5. Bananenpannenkoekjes met fruit
Dit neem ik ’s avonds mee naar het werk als ik ’s middags zwaar of laat geluncht heb. Het is een wat lichter recept en bananenpannenkoekjes worden daarom ook vaak als ontbijt of lunch gegeten. Ik weet dat een enkele collega van mij ’s middags een warme maaltijd luncht als ze een avonddienst heeft. Als dat ook jouw voorkeur heeft dan zijn bananenpannenkoekjes ideaal om mee te nemen ’s avonds.
Ze zijn erg makkelijk te maken: je mengt banaan en ei (de verhouding is 2 eieren voor 1 banaan) met wat kaneel. Speculaaskruiden zijn er ook lekker bij. Bak de pannenkoekjes vervolgens in de pan. Ik vind het lekker om er fruit bij te eten. Mijn voorkeur gaat uit naar rood fruit, maar als je het jezelf echt makkelijk wil maken kan je een bakje voorgesneden fruit bij de supermarkt kopen. Heel lekker, erg makkelijk en niet te zwaar als je ’s middags al veel gegeten hebt. Bon appetit!