De behoefte aan meer zorgmedewerkers blijft groeien, maar die zijn niet zomaar ergens vandaan te toveren. De meeste opleidingen duren vier jaar, waardoor nieuwe zorgmedewerkers pas over enkele jaren in te zetten zijn. Opleider Avans+ bedacht daarom een oplossing: een zij-instroomtraject waarmee je vrijwel gelijk iets kan betekenen in de zorg.
De werkdruk in de zorg bouwt al jaren op en werd tijdens de coronacrisis pijnlijk zichtbaar. Recentelijk werd duidelijk dat veel ic-verpleegkundigen bijvoorbeeld last hebben van angst, depressie of posttraumatische stressstoornis. Een op de drie overweegt zelfs om te stoppen met het werk. Niet voor niets slaan verpleegkundigen daarom (weer) alarm: ‘De grens is bereikt’.
Deelnemers die meteen aan de slag kunnen
Bij Avans+ zien ze ondertussen gelukkig wel animo voor het werken in de zorg. Het zij-instroomtraject Bachelor of Nursing is een verkorte opleiding van maximaal 2 jaar en 9 maanden, waarbij deelnemers al heel snel aan het werk gezet worden. Opleidingsmanager Yvonne Bello vertelt: “Onze verpleegkundigen in opleiding zijn nog niet bevoegd, maar kunnen wel activiteiten overnemen die niet per se door een bevoegde gedaan hoeven te worden. Zo verlichten we de zorg en worden onze deelnemers tegelijkertijd veel sneller bekwaam.”
Efficiëntie en flexibiliteit staan op de eerste plaats binnen dit opleidingstraject. Zo kan je een individuele route samenstellen en overslaan wat je al weet, is er geen aanwezigheidsplicht en werk je samen in een leerteam. “Daarmee zien we dat deelnemers de motivatie vasthouden en elkaar kunnen stimuleren”, legt Yvonne uit. “Het is een soort praktijkgerichte intervisie. Je kan hier bespreken waar je tegenaan loopt en hoe je daarmee om kunt gaan. Je leert zo ontzettend veel van elkaar.”
De deelnemers hebben vrijwel allemaal al werkervaring. Yvonne: “Sommige maken een carrièreswitch vanuit bijvoorbeeld de horeca of de reiswereld, maar we hebben ook genoeg mensen die al een zorgachtergrond hebben. Zij werkten bijvoorbeeld in de huisartsenzorg of GGZ, maar zijn nog niet opgeleid als verpleegkundige. Die ervaring in het werken met mensen maakt dat zij kennis al veel sneller op kunnen pikken.”
Die kennis pikken zij bijvoorbeeld op in het skillslab van de opleiding, waar ze veel vaardigheden onder de knie krijgen. Daarna kunnen deelnemers al laag-complexe zorg verlenen. “Twee paar handen doen meer dan een”, vertelt Yvonne enthousiast. “Mensen verplaatsen, eten regelen en emotionele support kan je allemaal uit handen geven. Verpleegkundigen kunnen zich ondertussen veel meer op hun eigen taak richten. Het kan zelfs kostenbesparend zijn. Dat klinkt misschien gek, omdat je moet investeren in deze mensen. Maar zij zullen in het begin minder kosten dan bevoegde krachten, terwijl ze wel meteen zorg kunnen leveren.”
Alleen wat begeleiding nodig
Het opleidingstraject is dus zo opgezet dat deelnemers heel snel van waarde kunnen zijn binnen de zorg, iets waar nu zo ontzettend veel behoefte aan is. “We bieden vanuit de opleiding veel begeleiding, maar vragen de praktijkorganisatie ook wel om daarin bij te dragen”, zegt Yvonne. “Dat klinkt soms als extra werk, waar je met al die druk op de zorg geen tijd voor hebt. We begrijpen dat, maar het is goed om te beseffen dat deze opleiding niet zo ‘schools’ is opgezet als de reguliere hbo-v die vier jaar duurt. Wij hebben geen aftekenlijstjes en strikte voorwaarden.”
Ze vervolgt: “Het gaat dus vooral om praktijkbegeleiding, iets dat voor ervaren verpleegkundigen juist ook interessant kan zijn. Hiermee ontwikkel je jezelf natuurlijk ook weer. Bovendien zorg je er zo voor dat deze mensen snel aan de slag kunnen en die werkdruk dus echt kunnen verlichten. En als het echt niet lukt, hebben wij ook mogelijkheden om de begeleiding aan te vullen.”
Avans+ werkt met een praktijkgids, een soort brochure waar duidelijk in staat wanneer deelnemers met welke opdrachten bezig zijn. “Het gaat qua begeleiding dus om af en toe een gesprek met iemand te voeren, iemand onder je hoede nemen. Ondanks ons skillslab zal je sommige dingen in de praktijk toch ook echt onder begeleiding moeten leren: een infuus aanbrengen bijvoorbeeld”, legt Yvonne uit.
Het traject is geschikt voor iedereen die graag in de zorg aan de slag wil. Geïnteresseerden met een achtergrond in de zorg, bijvoorbeeld verzorgenden mbo niveau 3, kunnen met een toetsing ook terecht. Ben je hoger opgeleid dan kan je wat je al beheerst overslaan en toetsen. En ook qua startdatum ben je flexibel: met vier startmomenten per jaar sluit er altijd eentje aan op jouw wensen.