De kerstdagen draaien natuurlijk om samenkomen met de familie, maar stiekem kijken we allemaal vooral uit naar al dat lekkere eten. Croissants bij de brunch, een vijfgangendiner met alleen maar lekkers en dan gaan er ook nog wat flessen wijn doorheen. Heerlijk, maar veel mensen hebben er ook een dubbel gevoel bij. Het is misschien toch wat ‘ongezond’. We vertellen je waarom je dat gevoel los moet laten. Of het nu kerst is, je vakantie hebt of gewoon een avondje met vrienden gaat tafelen.
Voel jij je schuldig als je wéér een kerstkransje pakt? Heb je ook de neiging om de dagen na kerst te gaan compenseren met minder eten? Dat is nergens voor nodig. Vanuit de jarenlange dieetcultuur hebben we onbewust geleerd dat we ‘cheatdagen’ moeten inlassen, maar heb je er al eens aan gedacht dat die restricties misschien tot veel meer onrust leiden? Want wat je niet mag, wil je juist. Van verbieden krijg je alleen maar stress. En maaltijden overslaan of minder eten is gewoon niet oké. Je lichaam heeft brandstof nodig.
Geniet van de ontspanning
Als jij je herkent in schuldgevoelens rondom eten en jezelf (onbewust) restricties oplegt, dan doe je dat waarschijnlijk door dat ene stemmetje in je hoofd. Dat vertelt je dat je niet goed bezig bent geweest, jij jezelf te veel hebt laten gaan of dat je op deze manier misschien wel nooit af gaat vallen. Wat zonde! Dit maakt namelijk dat jij je veel langer slecht voelt over je eetpatroon dan nodig is. Tuurlijk zijn die feestdagen niet ideaal voor jouw lichaam, maar het heeft je ook wat opgeleverd. Het was bijvoorbeeld gezellig, je kon ontspannen en hebt echt even genoten. Dat verdien je.
Het zijn bovendien maar drie dagen, daarmee kom je echt niet zoveel aan. Wanneer je over het algemeen een normaal voedingspatroon hebt, herstelt zich dit in de weken na kerst vanzelf weer. Daar heb je geen compensatie voor nodig. Wanneer jij dat wel gaat doen, bezorg je jouw hoofd en lichaam alleen maar stress. En daar heb je nog langer last van dan het eten tijdens die paar feestdagen. Negeer het stemmetje deze dagen dus maar even, die vertelt namelijk niet altijd de waarheid.
Intuïtief eten
Waarschijnlijk klinkt dit allemaal wel logisch voor je, maar dat maakt het nog niet makkelijk om je gedachtes te veranderen. Eigenlijk leunt deze ontspannen manier van omgaan met je voeding op het principe van intuïtief eten. Hierbij leer je weer luisteren naar je lichaam. Waar heb je echt behoefte aan? Is dat die roze koek bij de koffie of heb je behoefte aan voedingsstoffen uit noten of een appel? Elk antwoord is goed. Uiteindelijk ga je bewuster eten en genieten van elke maaltijd. Zo laat je het piekeren over eten en je lichaam langzaam los.
Intuïtief eten draait niet om afvallen, het is dan ook geen dieet. Bij een dieet kom je standaard voeding tekort. Bij intuïtief eten ga je juist alles eten dat jouw lichaam nodig is, zonder restricties, en leer je ook om te stoppen wanneer je vol zit. Dat kan uiteindelijk wel leiden tot gewichtsverlies, maar dat is niet het doel. Je gaat dus een gezonde (mentale) relatie krijgen met eten. Klinkt goed, maar hoe doe je dat dan?
Allereerst is dit niet iets wat je in een keer volledig toe kunt passen. Echt intuïtief leren eten kost tijd, je zal dus door een heel proces gaan. Hoe lang dat precies duurt, is afhankelijk van jouw huidige relatie met eten. De een zal het makkelijker vinden om gedachtes en patronen los te laten dan de ander. Om van start te gaan is het een goed idee om te gaan luisteren naar je lichaam. Wanneer heb je honger en wanneer zit je vol? Ook dit kan je in stapjes aanpakken: eerst eens inzoomen op je ontbijt of je avondmaaltijd, daarna komt de rest wel. Zo ontdek je stap voor stap waar je behoefte aan hebt en wat goed voor je voelt.
Meer weten over een ontspannen relatie met voeding?
In onze podcast De Interventie zijn we in gesprek gegaan met voedingspsycholoog Anouk Möller. Zij vertelt waarom we zo vaak te maken hebben met kritische gedachtes over ons eetpatroon en hoe je dit kan veranderen. Daarnaast krijg je praktische tips mee voor de feestdagen en momenten dat je moe bent of geen tijd hebt om te koken. Je kan deze ook luisteren op Spotify of in andere podcast apps.