Of je nu een startend verpleegkundige bent of een ervaren professional die vastloopt in zijn of haar huidige werk: een fijne baan vinden die écht bij je past kan soms lastig zijn. De juiste match kan je ontdekken door een aantal vragen aan jezelf te stellen. Petra Vos, zorgverlener en coach bij haar eigen bedrijf Zielewind, geeft handvatten en tips om op jezelf te kunnen reflecteren.
Je kan pas ontdekken van welke baan je gelukkig wordt, als je weet wat jij belangrijk vindt en waar jij je prettig bij voelt. Iemand die bijvoorbeeld niet van snelheid houdt, is op de ambulance of de SEH niet op z’n plek. Alles begint dus bij goed kijken naar de kenmerken en voorkeuren van jezelf.
Jouw kernwaarden ontdekken
Kijk bijvoorbeeld naar wat voor sport je doet of welke hobby’s je hebt. Petra vertelt: “Als je actief bent en veel sport doet, past een omgeving met een snelle doorstroming vaak beter bij jou. Denk dan bijvoorbeeld aan de EHBO of chirurgie.” Reizen is ook vaak een mooie spiegel: ben je altijd erg georganiseerd of laat je alles aankomen op het laatste moment? Daarnaast kan kijken naar hoe je je beweegt in een groep inzicht bieden. “Hou je van veel mensen om je heen? Sta je vaak aan de zijlijn en observeer je of sta je liever middenin? Dat zegt al heel veel over wie jij bent als mens en wat jij fijn vindt.”
Het is wel belangrijk om zelf te reflecteren, waarschuwt Petra. “Je kan dit beter niet te veel met vrienden en familie doen, want zij kijken anders naar jou dan een werkgever doet.” Ze bedoelen het vaak wel goed, maar kennen je op een andere manier. Als je altijd de organisator van de vriendenuitjes bent, hoeft dat nog niet te betekenen dat dat echt ook een rol is die je leuk vindt.
Wanneer je uit wil zoeken welke werkplek het best bij jou past, is het vooral belangrijk om te bedenken wat voor zorgprofessional jij wil zijn voor jouw cliënt of patiënt. Deze vraag komt je hele loopbaan terug. Het is dus niet alleen een vraag die je jezelf hoeft te stellen wanneer je begint als verpleegkundige. Als je ouder en wijzer wordt in je vakgebied, komen er vanzelf ook vraagstukken omhoog die aan een levensperiode gebonden zijn. Vragen als ‘Doe ik er wel toe?’, ‘Wat wil ik bijdragen?’ en ‘Is het wel belangrijk wat ik doe?’. Ook hierin is het weer belangrijk om terug te keren naar jouw kernwaarden. Stel jezelf de vraag: ‘Hoe wil ik het laatste stuk van mijn loopbaan betekenisvol zijn in relatie tot wie ik ben?’
In de praktijk
Het kan een hele zoektocht zijn of zo klaar als een klontje, maar als je antwoord hebt op je vragen dan ben je er nog niet. Want hoe vertaal je die antwoorden naar de juiste loopbaankeuze? Petra vertelt: “Begin dan met kleine stapjes. Ga gewoon doen wat jij belangrijk vindt en probeer dingen uit. Stel je voor dat je zegt: ik gun mezelf nooit de tijd om die hand vast te houden van mijn patiënt of om het gesprek aan te gaan, maar ik vind dat belangrijk. Kijk dan waar je dat wél kan doen. Misschien lukt dat bij de opname van je patiënt of juist tijdens het ontslag.” Daarnaast blijft het bespreekbaar maken van jouw wensen en doelen belangrijk, bijvoorbeeld bij jouw teamleider of binnen jouw team.
Een ding is zeker, antwoorden vinden begint altijd bij jezelf bevragen. En dat werkt alleen als je echt eerlijk bent. “Ik adviseer ook vooral om op te houden met doen ‘alsof’,” zegt Petra. “Wees eerlijk tegen jezelf en gun jezelf de ruimte om te leren en te ervaren. Er is niets zo dynamisch als de zorg, dus als iets anders ook je interesse wekt, houd jezelf dan vooral niet tegen. Leg je er vooral niet in vast, want alleen dan ontwikkel je ook als verpleegkundige.”
Meer leren over loopbaanontwikkeling
Je bent op je best als je een baan hebt die bij jouw behoeftes en doelen past. Soms kan je daarin vastlopen. Je weet dan niet meer of je huidige werkplek nog bij je past, op welke manier je meer voldoening uit je werk kan halen of hoe je het leuk houdt voor het hele team. Zeker wanneer de druk op de zorg zo groot is als nu.
Om je daar verder in te helpen, zijn wij in onze podcast De Interventie uitgebreid het gesprek met Petra aangegaan. Hierin leer je onder andere hoe je om kunt gaan met de werkdruk in de zorg, op welke manier jullie team elkaar beter kan ondersteunen en hoe je ontdekt wat bij jou past. De aflevering is ook te beluisteren op Spotify, Google Podcast en Apple Podcast.