Daar is dan die vacature van je droombaan. Of een doorgroeikans op je werk. Je functieprofiel sluit aan, maar dan komt de vraag. Ga je die brief schrijven of toch niet? Verpleegkundige Joyce vertelt hoe zij dit aan heeft gepakt.
Afgelopen voorjaar kwam er een vacature bij mijn werkgever vrij waarvan iedereen vond dat die op mijn lijf was geschreven. Een vacature waarvan ik dacht: dit sluit aan bij mijn wensen en visie en ik kon doorgroeien. Ik zou me meer bezig gaan houden met het opleiden en ontwikkelen van mijn collega’s. Nadat ik het profiel had gelezen en het er met mijn collega’s over heb gehad, besluit ik om ervoor te gaan.
Een motivatiebrief schrijven
Een brief schijven is de eerste stap in je sollicitatie en daar maak je de eerste indruk mee. Zorg daarom voor een brief die net even afwijkt in de lay-out dan een standaard brief. Vroeger toen het nog met pen en papier ging, nam ik weleens een andere dikte of andere kleur. Zo blijft de brief vaker hangen. Maar ook digitaal is dat mogelijk: kies met zorg je lettertype uit. En gebruik een actieve in je sollicitatiebrief, zo wordt de ontvanger sneller enthousiast.
Naast je brief voeg je vaak een CV toe. Als ik kijk naar mijn eerste CV en mijn CV van nu, dan is dat ook wel heel verschillend. Mijn eerste CV is gewoon een opsomming van mijn opleidingen en ervaringen onder elkaar met een jaartal erbij. Mijn CV van nu geeft ook bij mijn werkervaringen weer wat ik heb gedaan. De functietitel zegt weinig over je daadwerkelijke werkzaamheden, vertel daarom kort wat je precies hebt gedaan.
Verder vind je op mijn CV ook een aantal nevenactiviteiten die ik doe. Hiervoor kies ik de activiteiten die aansluiten op mijn profiel of die een goede indruk achterlaten bij de potentiële werkgever. Denk bijvoorbeeld aan bestuursfuncties of vrijwilligerswerk. Nadat je alles hebt ingevuld, is het altijd een goed idee om de brief en het CV door te laten lezen door iemand die je kent. Die kan kijken of het een logische tekst is en of het aansluit bij de vacature.
Het sollicitatiegesprek voeren
Na het verzenden van je sollicitatiebrief komt het wachten. Na een aantal dagen kreeg ik dan eindelijk antwoord: ik mocht op gesprek komen. De positieve zenuwen gierden door mijn lijf, wat was ik blij en enthousiast. Maar, bedacht me ook: nu komt het, nu moet ik mijn mannetje staan tijdens het gesprek.
Zorg dat je vooraf weet wat er precies in het profiel staat. Wat zoekt het bedrijf in een nieuwe collega en hoe zit de organisatie in elkaar. Ga eens in gesprek met een collega in een vergelijkbare functie of probeer via LinkedIn contact te leggen met een medewerker en stel daar een vraag. Ik heb het gesprek voorbesproken met een collega, die me goede tips gaf. Omdat ik intern solliciteerde, kon ik haar ook vragen of ze enig idee had wat de kledingstijl op het hoofdkantoor was. Hierna was ik er klaar voor. Ik wist wat ik wil, wat ik kan en wat ik aan moest trekken.
Tijdens het gesprek heb ik mij heel zeker van mijn visie gepresenteerd. Wie ben ik, wat wil ik en zelfs die hamvraag ‘waarom ik’ kon ik met zekerheid beantwoorden. Ik vertelde met gemak waarom ik de kandidaat ben die het beste aansluit op het profiel. Tijdens het gesprek probeerde ik vooral ook om aan te sluiten bij mijn gesprekspartners en mezelf te zijn. De vragen die ik zelf over deze functie had, heb ik vooraf op papier gezet. Zo wist ik precies wat ik zelf nog wilde vragen.
De uitslag horen
Uiteindelijk kreeg ik te horen dat ik niet aangenomen ben, wat ik natuurlijk heel jammer vind. Wel heb ik gevraagd wat de reden was dat ik niet gekozen werd. Het antwoord was een hele opluchting: mijn voorbereiding zat goed in elkaar, want ik had een goede indruk gemaakt tijdens het gesprek. In dit geval was er alleen een andere sollicitant die meer ervaring had dan ik, waardoor de voorkeur toch naar die persoon uitging. Wellicht ligt er in de toekomst wel nog een mogelijkheid voor mij binnen dit team.
Ben je wel aangenomen? Gefeliciteerd! Een mooie beloning voor al je harde werk. Toch zou ik ook in dat geval gevraagd hebben waarom de keuze op mij is gevallen. Zo weet je welk beeld ze van je hebben, welke kenmerken voor hen belangrijk zijn en wat de verwachtingen van jou zijn. Altijd handig om dat voor je eerste week te weten, zo kan jij daar meteen op aansluiten.