Als verpleegkundige word je opgeleid als generalist. Je bent overal inzetbaar. Vaak kies je aan de eind van je opleiding een minor waarin je je specialiseert, maar als je je diploma hebt kan je overal aan het werk. Dan sta je voor een keuze: ga je eerst vooral ervaring opdoen of toch verder specialiseren?
In de zorg is er een groot aanbod van bij- en nascholingen en vervolgopleidingen. Er zijn ook heel veel aanbieders die opleidingen hebben voor zorgmedewerkers. Heel fijn dat er zoveel keuze is, maar het maakt het ook moeilijker om te bepalen wat de juiste is voor jou.
Zelf heb ik meerdere opleidingen gedaan. Zo heb ik in 2007 mijn VIG-opleiding afgerond en kwam ik er tijdens het werk al snel achter dat ik meer wilde. Ik schreef me in voor de opleiding MBO-verpleegkundige en specialiseerde me tijdens deze studie in de psychiatrie. Toch was dat niet voldoende. Ik had na mijn studie het gevoel dat ik te weinig geleerd had over de psychologie van de mens en besloot me daar nog meer in te gaan verdieping. Ik stroomde daarom door naar de opleiding Toegepaste Psychologie.
Verplichte en gewenste opleidingen
In de zorg heb je opleidingen die moeten vanuit je organisatie en opleidingen die gewenst zijn. Ik begin zelf altijd bij de cursussen die verplicht zijn en kies daar dan de leukste uit. Vervolgens werk ik ze af in een tempo dat voor mij prettig en haalbaar is. Hierna kijk ik naar de gewenste opleidingen en bepaal ik welke op dat moment interessant voor mij is.
Buiten die verplichte en gewenste opleidingen, zijn er nog een tal van specialisaties en vervolgopleidingen nodig. Een keuze maken is natuurlijk makkelijker als je weet wat jouw specialisatie is of gaat worden. Dan heb je al een richting die je kunt volgen. Het helpt ook om te bedenken wat jouw uiteindelijke doel is. Wil je een bepaalde functie of zorggroep bereiken? Dan zoom je hierop in. De keuze is lastiger als je net afgestudeerd bent en nog weinig praktijkervaring hebt.
Een goede studiekeuze maken
Om een goede studiekeuze te maken, kun je een aantal stappen doorlopen. Om te kijken wat goed bij je past is het mogelijk om open dagen te bezoeken, maar je kan ook je netwerk raadplegen of bewust wat mensen toevoegen op LinkedIn en naar hun ervaringen vragen. Maar ook in je huidige werkveld kan je advies vragen. Check bijvoorbeeld welke mogelijkheden er zijn en of de organisatie zelf wellicht wensen heeft.
Als je weet wat je wil gaan doen, ben je er nog niet. Nu moet je een onderwijsinstelling uit gaan zoeken. Kies er vooral eentje die onderwijs aanbiedt op een manier die bij jou past. Zo heb je de keuze uit voltijd, deeltijd of duaal. En er zijn ook verschillende niveaus beschikbaar: een post-hbo of master kan erg interessant zijn. Het belangrijkste is dat jij een vorm vindt waar jij je prettig bij voelt. Loop je vast in de financiën? Ga dan vooral eens het gesprek aan op je werk. Soms kunnen zij hier iets aan bijdragen. Anders heeft DUO ook verschillende mogelijkheden.