Over het werk van dialyseverpleegkundigen bestaan helaas nog veel vooroordelen. Het werk is bijvoorbeeld veel complexer dan mensen denken. Deze tak van sport krijgt nog te weinig credits, waardoor we kampen met grote tekorten.
Sinds mijn start op de dialyseafdeling vliegen de dagen voorbij. Naast de hoog-complexe zorg voor de chronische patiënten, bieden we spoeddialysezorg voor het gehele UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum. Als unithoofd werk ik niet aan het bed, maar krijg ik wel de hectiek mee.
Een krappe arbeidsmarkt
Afgelopen week was er een reanimatie op de afdeling. En deze week zijn we met peritoneale dialyse begonnen bij een plotseling ernstig ziek, vijftien maanden oud meisje in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Een collega die bereikbaarheidsdienst had, kwam met spoed naar de IC voor een nachtelijke plasmafiltratie. En de volgende dag trakteerde een overgelukkige patiënt alle collega’s op taart omdat hij, na een succesvolle transplantatie, niet meer hoeft te dialyseren.
Zelf heb ik mijn handen vooral vol aan het werven van nieuwe dialyseverpleegkundigen. Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg, heb ik geleerd. Het is natuurlijk geen verrassing dat de arbeidsmarkt voor verpleegkundigen krap is. Maar de functie van gespecialiseerd dialyseverpleegkundige steekt daar nog eens met kop en schouders bovenuit. Of beter gezegd: onderuit. Zelfs een campagne van het recruitmentteam voor ons live-event resulteerde in precies nul aanmeldingen. De coronary care unit/hartbewaking (CCU) en afdeling hartkatheterisatiekamer (HCK) zagen we aan de andere kant juist shinen met tientallen deelnemers.
Vooroordelen over de dialyse-afdeling
Een collega vertelt dat een andere verpleegkundige in de kleedruimte haar vroeg: “Ben jij dialyseverpleegkundige? Je bent nog wel zo leuk.” We zeggen tegen elkaar dat de bijnaam ‘spoeltroel’ natuurlijk ook niet helpt. Het beeld dat veel collega’s van een dialyseverpleegkundige hebben is: aansluiten op de dialyseapparatuur, afsluiten en vooral veel wachten. En dat is een hardnekkige misvatting. Een van de vele, weet ik inmiddels. Op onze afdeling is een hecht verpleegkundig team wel degelijk druk met zeer diverse, complexe zorg.
Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. Het is hier een extra drukte van belang, met het organiseren van meeloopdagen, klinische lessen over social media voor ‘medewervers’, fotosessies met verpleegkundigen en het opnemen van een podcast. Tegelijkertijd maken we ons geen illusies. Het gaat nog wel even duren voordat we het beeld van de dialyseverpleegkundige hebben veranderd in de supernurse die ik elke dag zie. En vooral voordat we weer op sterkte zijn. Ondertussen zorgen we zo goed mogelijk voor het huidige team met onder meer zeggenschap over de inrichting van hun werk en mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling.
Zie jij het wel zitten om aan de slag te gaan als dialyseverpleegkundige? Solliciteer dan hier voor een baan in het UMC Utrecht of kies voor een plek in opleiding.