Als je naar mijn hobby’s vraagt, dan kom je erachter dat ik er ontzettend veel heb. Misschien wel te veel. En gaandeweg ben ik die ook op de werkvloer in gaan zetten. Dat klinkt wellicht een beetje gek, maar er liggen juist ontzettend veel kansen in het combineren van werk en hobby.
Ik ben zelf erg creatief. Ik houd ervan om zelf kaarten te maken of om met de naaimachine mijn eigen kleding te maken. Misschien denk je nu: ‘Oh jee, weer zo’n geitenwollensokken type!’, maar nee ik ben gewoon een doorsnee mens die het leuk vindt om zelf dingen te maken. Deze hobby levert me niet alleen unieke eigen spullen op, maar ook leuke gesprekken, input voor activiteiten en het helpt zelfs bij de wondzorg.
Herinneringen van vroeger
Mijn creativiteit zit denk ik in mijn genen. Ik heb het niet geleerd op school, maar het zelf onder de knie gekregen met hulp van YouTube-filmpjes. Dat betekent dat ik regelmatig nog weleens vastloop in mijn projecten. Vaak weet een van mijn cliënten in de ouderenzorg dan wel een oplossing, simpelweg omdat het voor hen een onderdeel was van de basisschool.
Ik weet nog goed dat mijn moeder vertelde over mijn oma, hoe ze boos werd op de leraren van mijn moeders basisschool. Dat ging niet over rekenen of taal, maar over handvaardigheid. Mijn oma vond dat ze tekort hadden geschoten in het lesgeven. Mijn moeder had namelijk niet geleerd hoe je sokken moest breien. Veel van mijn cliënten herinneren deze lessen tot op de dag van vandaag en vinden dat ontzettend handig, maar de tijden zijn daarin ontzettend veranderd.
Creatief met cliënten
Binnen mijn werk in de kleinschalige woonzorg is het soms best lastig om de activiteitenagenda te vullen. Je bent hier zelf verantwoordelijk om leuke dingen te ondernemen met de cliënten en die moet je dus ook zelf bedenken. Ik ben dan altijd blij dat ik kan terugvallen op mijn creativiteit. Hoe leuk is het als de cliënt een zelfgemaakte kaart kan opsturen naar de eerste contactpersoon? Heel moeilijk is dat niet. Je neemt een stuk karton dat je dubbelvouwt en laat de cliënt er iets op tekenen of leuke plaatjes uit tijdschriften op plakken. Zo heb je al gauw weer een ochtend of middag gevuld, heb je leuke gesprekken en is de eerste contactpersoon blij.
Het klinkt een beetje gek als ik zeg dat ik mijn hobby’s in kan zetten bij de wondzorg. Ik zie het verbinden van een wond als een creatief proces. Cliënten vinden het vaak maar vreselijk dat er veel verband of een saaie pleister op moet. Ik maak dan altijd een grapje dat ik het leuk vind om te knippen en te plakken en er iets moois van ga maken. Soms teken ik er zelfs een smiley op.