Eerder beschreef ik al dat het soms best lastig is om op een goede manier om te gaan met verbaal en fysiek agressieve cliënten. Hoewel we in ons achterhoofd vaak wel weten hoe te handelen, is het in de praktijk soms een stuk lastiger. Kun jij wel wat tips gebruiken? Dan heb ik hier vier simpele stappen om je te helpen bij agressie.
1. Veiligheid eerst
De gouden regel in de hulpverlening: veiligheid voor alles. Schat altijd eerst in of de situatie veilig is. Is dit niet het geval, klap je toch dicht of vertrouw je de situatie niet? Schakel dan altijd hulp in van een collega of hulpdienst zoals 112 bij ernstige dreiging. In alle gevallen geldt: beter een keer voor niks dan een keer te weinig. Iedereen heeft het recht om boos te zijn maar absoluut niet het recht om jou of anderen daarmee te beschadigen.
2. Ga in gesprek en blijf kalm
Probeer waar mogelijk altijd in gesprek te gaan. Toon begrip en benoem het gevoel van de ander maar laat wel duidelijk weten dat je niet gediend bent van het gedrag. Blijf altijd op een rustige, heldere en kalme toon praten.
Wat je beter niet kunt doen: uitdagen, in discussie gaan of terugschreeuwen. Een voorbeeld van uitdagen: wanneer een patiënt dreigt om je te slaan, zeggen dat hij dit toch niet durft of: ‘’Probeer dat maar eens.’’ Dit klinkt voor de ander als een uitnodiging, dus grote kans dat je die klap dan ook in ontvangst mag nemen.
3. Stap uit de situatie
Wanneer je verstijft door een dreigende situatie is dit een goede tip: kom in beweging, neem ruimte en zet een stap opzij. Zo voorkom je dat je bevriest in de situatie en kun je van een afstand de situatie inschatten en nadenken over hoe je de situatie gaat aanpakken. In geval van escalatie: roep collega’s op, beveiliging en of politie
4. Praat met je collega’s
Praten is natuurlijk altijd van belang. Niet alleen met de patiënt maar zeker ook met je collega’s. Wat ging er goed? Wat ging er minder goed? Welk gevoel hebben jullie eraan overgehouden? Wat kan er de volgende keer anders? En was je misschien van invloed op de situatie? Evalueer en leer!
Wat is jouw gouden tip voor het omgaan met agressie in de zorg?
Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ?
DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als ZZPer of in vast dienstverband.