Heb jij een hekel aan vroeg opstaan en wil je het liefst iedere dag tot tien uur uitslapen? Grote kans dat jij je niet zo kan vinden in de term ochtendmens. Toch zal je in de zorg niet snel onder die vroege ochtenddiensten uit kunnen komen. Met deze tips worden ze ook voor jou een stukje minder zwaar.
Het is genetisch bepaald of je een ochtendmens of een avondmens bent en daardoor kun je dit niet van de ene op de andere dag veranderen. Maar je kunt wel wat trucjes toepassen, zodat jij ook ’s morgens al productief en energiek kan zijn en je zo je dag extra goed start. Zelf ben ik een avondmens, maar heb ik inmiddels wel geleerd hoe ik die vroege diensten wat makkelijker maak.
Tijd voor verandering
Het is heus niet zo dat ik niet wil opstaan, ik kan het simpelweg vaak gewoon niet. Ik weet dat ik productiever zou werken als ik vroeger opsta. Het probleem is alleen dat deze situatie in de praktijk bijna nooit voorkwam, omdat ik met geen mogelijkheid uit bed te branden was. Ik was enorm jaloers op mensen die meteen hun bed uitspringen zodra de wekker gaat. Toen ik mijn eerste stage in het zorgveld liep, kwam ik er snel genoeg achter dat de vroege dienst niet mijn beste vriend is.
Als avondmens sliep ik vaak niet voor 12 uur ‘s nachts. Mijn wekker ging vervolgens elke dag rond kwart over 6/half 7 af en het enige wat ik het liefste wilde doen, is die vervelende wekker nog tien keer snoozen. Het warme bed verlaten, oh nee echt niet! Ik maakte korte nachten en merkte dat ik met de dag vermoeider werd. Hoog tijd om wat te veranderen aan mijn ritme dus. Maar: hoe wordt een doorgewinterd avondmens in hemelsnaam een vroege vogel?
Zo sta je vroeger op
Allereerst stopte ik per direct met mijn wekker snoozen. Van snoozen blijf je namelijk duf en je moet er juist voor zorgen dat je fit en actief bent in de ochtend. Wist je dat snoozen zelfs verslavend werkt? Als we in slaap vallen maakt ons lichaam serotonine aan. Dit stofje kalmeert het lichaam en geeft een geluksgevoel. Elke keer bij het indutten krijgen we dat gevoel. Daarom vinden we het zo lekker om, als de wekker gaat, nog één keertje te snoozen. Of twee keer, of drie..
Maar goed, voor je lichaam is het snooze-gedrag allesbehalve een goed idee. Het snoozen kan de REM-slaap verstoren. Als je die REM-slaap doorbreekt, heb je minder tijd om door middel van dromen de gebeurtenissen en emoties van overdag te verwerken. Dit kan ervoor zorgen dat je overdag minder goed functioneert, zo kun je je bijvoorbeeld minder goed concentreren.
Je kent daarnaast vast de uitdrukking: ‘Het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen’ wel. Ik had er alleen nooit aan gedacht om dit ook in te zetten voor het verbeteren van mijn ochtendroutine. De ochtend wordt veel fijner als je die zo leuk mogelijk start. Nu je toch meer tijd hebt, omdat je lekker vroeg bent opgestaan, kun je een heerlijk uitgebreid ontbijt voor jezelf maken of extra veel aandacht aan je beautyroutine besteden. Zo kun je je huid een boost geven door een maskertje te geven of de dag actief starten door alvast een korte work-out te doen.
Eerder in slaap leren vallen
Ik betrapte mezelf erop dat ik veel met mijn telefoon bezig was voor ik ging slapen. Nog even een aflevering van je favoriete serie kijken, door Facebook scrollen of dat ene appje naar een vriend of vriendin sturen. Maar als je eerder wil slapen, is dat geen goed idee. Wist je dat je van het licht van je telefoon minder snel het gevoel krijgt dat je moe bent? Door dat felle licht en de straling uit je telefoonscherm krijgen je hersenen een seintje krijgen dat het nog geen nacht is. Dat zorgt ervoor dat je lichaam geen melatonine aanmaakt, het hormoon dat nodig is om slaperig te worden.
Het beste is om je telefoon lekker op je nachtkastje te laten liggen. Lukt dat niet? Zet de helderheid van je scherm dan in ieder geval lager en zet het liefst ook de speciale nachtstand met blauwfilter aan. Daardoor heb je geen last van het felle licht, maak je dus wel melatonine aan en word je eerder moe. Met als logisch gevolg dat je dus eerder in slaap valt en het vroege opstaan je een stuk makkelijker afgaat.