Zorg voor Eten: verse eenpans-spaghetti
Lekker vers eten zonder dat je er een uur voor in de keuken hoeft te staan. Daar helpen we je graag bij in de rubriek Zorg voor Eten. Vandaag een klassieker: spaghetti. Klaar in twintig minuten!
Spaghetti is door zoveel mensen geliefd, dat het bijna altijd goed is. Je kan er ook lekker veel kanten mee op, want je kan het zo gezond maken als je zelf wil. Verstop er wat extra groente in en wedden dat zelfs de kinderen hun bord erbij aflikken?
Het recept van vandaag heeft meerdere voordelen: het is lekker snel klaar, je hebt maar een pan nodig (weinig afwas!) en je kan het opnieuw opwarmen, dus meenemen naar je werk.
Ingrediënten
Voor 4 personen
300 gram (volkoren) spaghetti
300 gram rundergehakt
125 gram spekjes (kan je ook weglaten of vervangen door pancetta)
250 gram groente naar keuze (paprika, courgette, prei, etc.)
2 uien
2 wortels
2 teentjes knoflook
Verse basilicumblaadjes
Kleine smaaktomaatjes
1 blikje tomatenpuree
1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
1 bouillonblokje naar keuze (wij gebruiken kip)
400 milliliter water
Anderhalve theelepel Italiaanse kruiden
Smaakmakers naar keuze: peper, zout, knoflookpoeder
Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
1. Was alle groente en snijd het in kleine blokjes. Schil en snipper de ui. Pers de knoflook uit. Snijd de tomaten in partjes en laat die apart staan, deze gebruik je straks als garnering. Maal de spekjes in een keukenmachine tot een fijne massa. Geen keukenmachine? Snijd ze dan fijn. Houd de wortel apart van de rest van de groente.
2. Giet een scheut olie in de pan en fruit de uit. Bak de wortels even mee en voeg de knoflook toe.
3. Voeg het gehakt en de spekjes toe en bak het rul. Vergeet daarbij niet om regelmatig om te scheppen, zodat niks aanbrandt!
4. Voeg nu de tomatenpuree, de kruiden en de rest van de groente toe en bak het even een paar minuten mee.
5. Schenk de tomatenblokjes, het water en het bouillonblokje erbij en breng dit aan de kook.
6. Breek de spaghetti doormidden en voeg het toe aan de saus. Zorg er wel voor dat alle pasta onder water staat, anders wordt het niet gaar! Niet genoeg saus? Voeg dan nog wat water (en eventueel iets meer bouillon) toe.
7. Laat dit zo’n tien minuutjes pruttelen. Hierna is de pasta gaar, de saus ingedikt en kan je het gaan garneren! Roer alles nog even door en voeg dan de basilicum, Parmezaanse kaas en smaaktomaatjes toe.
Tip: de spekjes kan je weglaten, maar ze voegen wel echt flink meer smaak toe aan het gerecht! Minder tijd? Laat de smaaktomaatjes en basilicum dan lekker achterwege en koop een voorgesneden zakje Italiaanse groente. Dan hoef je niet eens meer te snijden!