Passie voor ouderenzorg
Voor de opleiding tot HBO verpleegkundige volg ik de minor Geriatrie en Gerontologie. Meerdere malen wordt aan mij gevraagd wat mij motiveert om met ouderen te werken. Mijn antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel. Het verplegen en verzorgen van ouderen geeft mij voldoening.
Het voorkomen van een ziekenhuisopname of het voorkomen van achteruitgang is mijn doel als wijkverpleegkundige in opleiding. Ik wil de kwaliteit van leven zo goed mogelijk bewaken en een bijdrage leveren aan het welzijn en de positieve gezondheid van ouderen.
Ouderenzorg zit er met de paplepel in
Hoe die wens precies is ontstaan, weet ik niet helemaal meer. Voor mijn gevoel was die er altijd al. Al voordat ik in de ouderenzorg startte had ik een affiniteit met ouderen. Toen ik klein was woonde oma bij ons in huis. We hebben haar kunnen verzorgen tot ik veertien jaar was.
Oma was een hartpatiënt en had verzorging nodig. Ze wist altijd goed te vertellen wat ze wel en niet wilde. Ik herinner me nog dat mama voor haar naar de apotheek en papa aan het werk was. Ik mocht bij oma blijven en voor haar zorgen. Trouw zat ik op de rand van haar bed en haalde ik drinken als ze erom vroeg.
Naarmate ik ouder werd, werd mijn opa ook ouder. Samen met mijn moeder was ik mantelzorger van opa. Opa gaf ook altijd duidelijk aan waar we hem mee konden helpen. Als de melk op was, wist hij je te bereiken. Als opa niet fit was, dan bleef ik bij hem slapen om een oogje in het zeil te houden.
Ouderen willen zich gehoord voelen
Door mijn opa en oma is de passie voor ouderenzorg ontstaan. Ouderen nemen niet alleen de zorg, maar geven je ook dankbaarheid terug. Als je hen een glimlach geeft, dan krijg je een glimlach terug. Ouderen vragen ook niet om grote zorg, maar vinden het juist fijn als je even de tijd neemt voor een gesprekje.
Gehoord voelen is erg belangrijk. Als ik zorg ga verlenen en een huis binnenkom, neem ik altijd even de tijd om bij de cliënt te zitten en een praatje te maken. Hoe gaat het met ze en hoe is hij of zij de nacht doorgekomen? Pas na dit korte gesprekje ga ik aan de slag. Het kost me maar twee minuten, maar voor de oudere kan het echt zijn of haar dag maken.