Op het moment dat we hebben afgesproken voor het interview, wordt Brikita Starke opgeroepen voor een zorgkind bij wie de sonde is uitgespuugd. Ze moet op pad om de sonde opnieuw in te brengen. De volgende dag spreken we elkaar alsnog.
Brikita werkt als kinderverpleegkundige voor KinderThuisZorg. KinderThuisZorg geeft specialistisch verpleegkundige zorg aan kinderen tot 18 jaar. Dit kan zowel thuis, op het (medisch) kinderdagverblijf, op school of bij de oppas. Eerder werkte ze in het ziekenhuis als kinderverpleegkundige, waar ze onder meer spreekuren opzette voor ex-couveuse kinderen in samenwerking met het consultatiebureau.
Vis in het water
Brikita werkt nu zo’n zes jaar bij KinderThuisZorg. “Ik ben als een vis in het water. Je geeft echt kwaliteitszorg. Je bent langere tijd bij de mensen thuis en je kunt al je aandacht geven aan het kind. Ik werk met kinderen die ernstig ziek zijn en langdurige zorg nodig hebben, maar ook met kinderen die redelijk normaal door het leven gaan en die af en toe zorg nodig hebben. Het is heel afwisselend. Van sondevoeding, katheteriseren, beademen, darmspoelingen tot chemotherapie die wij thuis toe kunnen dienen.
“Per kind maken we een rooster en stellen we een zo klein mogelijk team samen. Zodat het kind en het gezin bekende gezichten zien. Daarnaast is sommige zorg zo specialistisch dat je niet zo maar even kunt invallen en echt een vast team nodig hebt om de juiste zorg te kunnen verlenen.
Ouders
“Mensen met ernstig zieke kinderen zitten met hun handen in het haar. Ze kunnen bijna de deur niet uit om even een boodschapje te doen. Buren en vrienden zijn vaak heel betrokken en vinden het zielig, maar snappen niet volledig wat ouders met een ziek doormaken. Ouders waarderen het contact met ons omdat wij het beter begrijpen. Onze aanwezigheid geeft hen ook de ruimte om het beter vol te houden en er samen met hun kind wat moois van te kunnen maken. In eerste instantie vinden ze het moeilijk om de zorg over te dragen. Maar als ze zien dat het goed gaat, durven ze beetje bij beetje meer aan je over te laten en kunnen ze hun gewone leven weer een heel klein beetje oppakken.”
Verdriet
Werken in de zorg brengt ook verdriet met zich mee. Bijvoorbeeld als kinderen overlijden. “Toen ik net begon, werkte ik bij een 9-jarig meisje met een hersentumor dat kwam te overlijden. Zelf had ik net een kindje gekregen en ik bedacht hoe de ouders van dit meisje 9 jaar geleden ook vol verwachting met hun kindje hadden gezeten. Hoe anders kan het dan lopen in het leven van een kind. Korte tijd erna overleden nog twee kinderen. Ik ben daar echt verdrietig over geweest. Je leert er steeds beter mee omgaan. In de tijd dat je bij een gezin werkt, kun je juist ook veel betekenen door het draaglijker te maken voor het kind en de ouders. Maar nog steeds zijn we erg verdrietig als een kindje komt te overlijden. Als collega’s steunen we elkaar dan.”
Verbeterpunten
Kinderthuiszorg organisaties bestaan nog niet zo lang. Zo’n 10 jaar geleden kwamen de eerste organisaties die zich speciaal richtten op intensieve zorg voor kinderen. Nog steeds is het bestaan van deze bureaus niet heel erg bekend. Brikita hoort dan ook wel eens als ze bij een gezin komt: ‘Als we dat eerder hadden geweten…’. De zorg buiten het ziekenhuis is afgestemd op volwassenen en niet op kinderen. Maar voor kinderen werkt het vaak net iets anders dan voor volwassen patiënten. Het plaatsen van een neus-maagsonde lukt bij de meeste kinderen bijvoorbeeld niet in de 10 minuten die er bij volwassenen voor staat, licht Brikita toe. Soms ben je een kwartiertje langer bezig, maar dan is een kind de volgende keer een stuk minder angstig. Een ander punt is dat het ene kind een te ruime indicatie en het andere kind juist een te krappe indicatie krijgt, waardoor ouders geen gebruik kunnen maken van extra zorg. Er is dan ook nog genoeg te verbeteren. En daar wordt aan gewerkt. KinderThuiszorg maakt zich samen met andere organisaties sterk om oplossingen aan te dragen voor deze knelpunten bij de politiek en de overheid.
Voldoening
Knelpunten of niet, Brikita vindt haar werk nog steeds het leukste werk dat er is. “De ontwikkelingen in de kinderthuiszorg gaan heel hard en de zorg wordt steeds uitdagender. We krijgen steeds meer taken en verantwoordelijkheden, wat het werk interessanter maakt. Ook het contact met de ouders en de kinderen maakt mijn werk bijzonder. Een kind dat niet vaak lacht en je toch een brede lach geeft. Zorgen dat een kind zich comfortabel voelt, ook al kan het niet veel aan je laten merken. Of tijdens de doorlooptijd van het infuus even samen knutselen. Maar ook ouders die tevreden zijn en hun kind met een gerust hart aan je toevertrouwen, maken voor mij het werk speciaal. ”
Wil jij ook een keer in Members in beeld? Of heb je een collega die je voor wilt dragen voor een interview?Stuur ons een mailtje: info@nursestation.nl.