Janneke is longverpleegkundige voor een thuiszorgorganisatie in Den Haag. Ze wordt gedetacheerd bij een huisartsenpraktijk en bij een kinderpoli in het ziekenhuis waar ze verpleegkundige spreekuren houdt. Daarnaast brengt ze saneringsbezoeken en COPD huisbezoeken bij patiënten thuis. Ook is ze gastdocent voor de post-hbo opleiding praktijkverpleegkundige.
“Tijdens de saneringsbezoeken geef ik voorlichting hoe mensen met een longziekte hun levensstijl en woning zo goed mogelijk aan kunnen passen aan hun ziekte. Door in een zo prikkelvrij mogelijke omgeving te wonen, kun je al heel veel klachten verminderen. Dat gaat veel verder dan alleen het advies ‘vloerbedekking eruit en zeil erin’. Mensen zitten soms met de ramen potdicht en de gordijnen vastgespijkerd tegen de ramen. Of ze hangen wasgoed in het trappengat. Als je gevoelige longen hebt, kan dat de klachten enorm verslechteren.
Maar we overleggen zo nodig ook met de arts om medicatie aan te passen of helpen bij het regelen van een urgentieverklaring van een huis. Je doet dus heel veel. Ook dat hoort erbij om te kunnen functioneren met een longziekte.”
Schimmel op de matrassen
“Ik werk in het centrum van Den Haag en je weet niet wat je allemaal tegenkomt. Sommige huizen zijn zo oud en vochtig dat de schimmel op de matrassen staat. Dat is voor mensen met gezonde longen al niet goed, maar voor mensen met een longziekte is dat helemaal slecht. Ik kijk er van op dat dit soort situaties anno 2014 nog bestaan. Je ziet een kant van de maatschappij waarvan heel veel mensen niet weten dat die bestaat.
Wat ik ook merk, is dat er een enorm kennistekort is over de ziekte. Vooral bij allochtone zorgvragers. Er wordt nog veel gerookt en patiënten weten onvoldoende over hun medicatie. Vaak hebben mensen ook zo’n stressvol leven, financieel en sociaal gezien, dat het voor hen ook heel lastig is om te stoppen met roken of gezonder te gaan leven.”
Kracht van huisbezoeken
“De kracht van huisbezoeken is dat je al dit soort zaken ziet. Als praktijkverpleegkundige denk je dat je de patiënt goed hebt voorgelicht en een goede instructie hebt mee gegeven. Maar als je dan bij mensen thuis komt, zie je dat ze nog tassen vol medicijnen hebben staan, waarvan ze niet weten wat ze ermee moeten doen. Als verpleegkundige ga je dan de medicatie saneren en duidelijke afspraken maken. Of je ziet dat mensen in een heel ongezonde omgeving leven. Met één huisbezoek kun je heel veel bereiken omdat je ziet wat de situatie thuis en in het gezin is. Helaas worden deze bezoeken vaak afgeschaft omdat het te duur is.”
Getallen
“Ik ben onderaan begonnen in de zorg en heb me steeds verder bijgeschoold. De laatste opleiding die ik heb gedaan, is de post-hbo opleiding longverpleegkunde. Mijn affiniteit ligt echt bij de longverpleegkunde. De zorgverlening voor longpatiënten is nog veel minder op de rit dan bijvoorbeeld voor diabetespatiënten en dat vind ik een uitdaging. Bij diabetes kun je je meer vasthouden aan getallen en parameters, bij longziektes spelen meer psychosociale factoren mee.”
Beloning
“Een longziekte is heel ingrijpend en kan al vanaf jonge leeftijd invaliderend zijn. Werken kan soms niet. Daarnaast hebben patiënten vaak last van angst en depressies. Ze zijn bang voor een volgende astma-aanval of zijn tijdens een aanval bang om te stikken. Wat het is om benauwd te zijn, wordt nog vaak onderschat.
Ik houd van mijn werk en vind het dan ook de kunst om mensen te helpen hun ziekte een plek te geven en te leren met de ziekte om te gaan. Ik kijk dan niet alleen naar de ziekte maar ook naar wat het betekent om in deze maatschappij een longziekte te hebben. De mooiste beloning vind ik als je veel hebt geïnvesteerd in mensen, dat ze op een gegeven moment tegen me zeggen: ‘Dank je wel, we kunnen het nu weer verder zelf’. Dat vind ik echt heel inspirerend.”
Janneke deed ook mee aan de fotoshoot voor NurseStation (zie de foto bovenaan). Ze zit links op het bankje bij de rode tas.
Wil jij ook een keer in Members in beeld? Of heb je een collega die je voor wilt dragen voor een interview? Stuur ons een mailtje: info@nursestation.nl.