Jose Hogeweg werkt voor een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in medische voeding. Ze heeft al diverse banen in verschillende werkvelden in de gezondheidszorg gehad en is het door de jaren heen niet verleerd om kritisch te kijken naar zichzelf en de ander. Met maar één doel; het beste voor de cliënt/ patiënt en diens familieleden. Jose Hogeweg heeft een oproepcontract bij Sorgente en werkt als verpleegkundige om mensen instructie en advies te geven in het gebruik van medische voeding.
Specialistische voedingszorg
Sorgente is dé specialist in voedingszorg thuis en levert alle medische en bijbehorende materialen om medische voeding thuis mogelijk te maken. Jose Hogeweg: “Ik ga bij mensen thuis (of in een verpleeghuis/ziekenhuis) langs en geef instructies hoe ze bijvoorbeeld om moeten gaan met sondevoeding en de bijbehorende pomp. Ik geef instructies aan cliënten, mantelzorgers en zorgverleners. Als je een goede uitleg geeft hoe om te gaan met sondevoeding en de materialen, geeft dat rust in de toch al vaak hectische periode. Vaak wordt sondevoeding ingezet in een (pre) terminale fase of als gewoon eten niet meer mogelijk is. Mensen moeten dan geen rompslomp hebben met de materialen en alles moet deugdelijk zijn.”
Instructie sondevoeding
Naast dat de materialen deugdelijk moeten zijn, is het verstandig dat ook zorgverleners op de hoogte zijn van hoe alles werkt. Jose Hogeweg: “In de opleiding hebben verzorgenden en verpleegkundigen wel geleerd hoe moet worden omgegaan met dieetvoeding, sondevoeding en voedingspompen, maar in de praktijk zijn er zoveel verschillende pompen op de markt en zoveel materiaal voor handen (om uiteraard de juiste oplossing voor de cliënt te kunnen bieden) dat het handig is als ze bij de uitleg aanwezig zijn. En dat gebeurt gelukkig ook vaak.”
Protocol
Jose Hogeweg wil altijd de beste zorg voor de cliënt realiseren en is er ook alert op dat er zorg verleend wordt die aangepast is aan de individuele cliënt: “Ik kom wel eens zorgverleners tegen die een cliënt proberen aan te passen aan het protocol, maar ik ben van mening dat je het protocol zo mogelijk aan moet passen aan de cliënt.
Protocollen zijn een mooie leidraad in iemand zijn werk, maar pas op dat je een protocol ook niet zomaar klakkeloos aanneemt of zelf vergeet na te denken. Een voorbeeld: Laatst was ik zorgverleners aan het uitleggen hoe jejunumsondevoeding gegeven moet worden. Zegt een verpleegkundige tegen me – met het protocol sondevoeding in haar hand – dat ik het protocol niet volg en dat ik eerst moet controleren of de sonde wel goed in de maag zit. Toen ik haar vroeg of dat wel zin had, omdat het hier ging om een jejunumsonde realiseerde ik me maar weer eens dat er een groot gevaar zit in het gebruik van protocollen. Het gevaar dat je niet zelf meer nadenkt en kritisch kijkt naar het protocol.”
Flexibel denken
Jose probeert altijd creatief en flexibel te denken ten gunste van het gemak van de cliënt: “Een toedieningssysteem moet iedere 24 uur verwisseld worden. Bij die wisseling zou je de cliënt wellicht even kunnen douchen, wassen of scheren. Sondes moeten vier a zes keer per dag doorgespoeld worden om verstopping te voorkomen. Handig is om deze tijden te koppelen aan vaste routines door de dag, zoals ontbijt, koffietijd, lunch, thee-moment, warme maaltijd en voor de nacht. Wanneer je vasthoudt aan deze routine (ook al eet de cliënt niet zelf) is de kans groot dat het niet wordt vergeten. Zo worden problemen voorkomen.”
Zorg op maat
Jose Hogeweg zegt het treffend: “We worden vaak ingezet in gecompliceerde situaties, maar wij proberen te ondersteunen en de cliënt zoveel mogelijk te ont-zorgen. De cliënt moet steeds meer inleveren en krijgt steeds meer ongemakken. Laten wij – iedereen die om een cliënt heen staat – steeds blijven nadenken hoe we goede zorg kunnen leveren, aangepast aan de individuele cliënt. Zorg op maat dus.”
Volgende keer jouw verhaal in ‘Member in beeld’?
Wil jij ook vertellen wat jou bezighoudt en waarom je jouw werk zo leuk vindt? We zijn altijd nieuwsgierig naar jouw verhaal! Stuur ons een mailtje, dan nemen we contact met je op: info@nursestation.nl.