In de discussie tussen zzp’ers in de zorg gaat het al vrij snel over de kwaliteit van ondernemerschap. Wanneer ben je een echte ondernemer? Het blijkt dat lang niet iedere zzp’er in de zorg zich in de praktijk ook als zelfstandig ondernemer gedraagt. Het is een gezamenlijke ambitie om daar verandering in te brengen, schrijft zzp-expert Lex Tabak.
Volgens zelfstandig ondernemers in de zorg zit er veel variatie tussen zzp’ers onderling. Een eigen praktijk, het doen van investeringen en het dragen van de verantwoordelijkheden van een zorgaanbieder zijn voor zorgondernemers heel vanzelfsprekend.
Maar er zijn ook zzp’ers in de zorg die wel een KvK-nummer hebben, maar zich in de praktijk gedragen als een flexwerker. De toegevoegde waarde van de ondernemer raakt om die reden zoek en dit draagt eraan bij dat de zzp’er in de zorg inmiddels een imagoprobleem heeft. Een veelgehoord standpunt vanuit zelfstandig ondernemers in de zorg is dan ook: een zelfstandig ondernemer is geen flexwerker en zou zich niet op die manier moeten gedragen.
IB-ondernemer willen zijn, maar niet worden
De stap van een KvK-inschrijving naar het praktische gedrag van een ondernemer vraagt nogal wat. Zeker in de zorg. De tien spelregels die horen bij een ondernemer voor de Inkomstenbelasting (IB-ondernemer) liggen vast. Hier moet je actief tijd, geld en energie in steken.
Een echte zelfstandige in de zorg heeft daar bovenop nog wat te doen rondom de Wkkgz en de Wtza. In de praktijk merken zelfstandigen in de zorg dat er collega zzp’ers zijn die op zoek zijn naar inkomenszekerheid, zekerheid van werk én de financiële voordelen van zzp’er zijn. Die drie gaan niet samen. Deze zzp’ers willen graag IB-ondernemer zijn, maar willen het niet worden.
Zelfstandig ondernemerschap biedt veiligheid
Het vermijden van écht zorgondernemerschap is best bijzonder als je je realiseert dat nu juist zelfstandig ondernemers een duurzame toekomst hebben. Wil je veilig werken als zzp’er in de zorg? Ga dan voor zelfstandig ondernemerschap. Blijf niet hangen bij een KvK-inschrijving, maar ga aan de slag. Met alle maatregelen die er op komst zijn rondom zzp’ers zou je denken dat het zelfstandig ondernemerschap dé prioriteit is voor iedereen die een KvK-nummer heeft.
Op mijn platform voor zzp’ers in de zorg zie ik het besef over zelfstandig ondernemerschap groeien. Dit merken we ook aan de vragen die we krijgen en de manier waarop zzp’ers in de zorg aan de slag gaan met onze online training of het kwaliteitssysteem. We zijn er echter nog lang niet en er is nog veel te doen op het ontwikkelen van het zorgondernemerschap.
Niet iedere zzp’er in de zorg is een zelfstandig ondernemer
Wat ons betreft moet de keuze voor zelfstandig ondernemerschap bewust en weloverwogen zijn. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. De tijd van je Wkkgz regelen via een abonnement is voorbij. ‘Van A tot Z ontzorgt’ worden als zzp’er in de zorg bestaat niet, ook al wordt dit tot op de dag van vandaag nog steeds door organisaties aangeboden. Het is onze verwachting dat de nadruk de aankomende jaren steeds meer komt te liggen op de kwaliteit van het ondernemerschap.
Daarbij komt ook de vraag naar voren of je het wel moet wíllen. Sommige zorgmedewerkers zeggen ‘Nee, zzp in de zorg is niets voor mij’, en dat is prima. Het is niet voor iedereen. Maar de zelfstandig ondernemers in de zorg die wij spreken zijn het met ons eens. Op dit moment is nog niet iedere zzp’er in de zorg een zelfstandig ondernemer. Laten we er daarom samen voor gaan.
Dit artikel verscheen eerder op www.zzp-erindezorg.nl.